Реал" (Мадрид) стана първият отбор в историята на баскетболната Евролига, който печели 10 титли. Испанският колос триумфира с отличието за втори път в рамките на три години, след като спечели драматичен мач с "Фенербахче" 85:80.

Съставът на Пабло Ласо се справи с миналогодишния шампион, воден от легендата в треньорския бранш Желко Обрадович. "Реал" трябваше да се справя и с много негостоприемна обстановка, след като две трети от присъстващите 16 967 зрители в "Старк арена" в Белград бяха фенове на турския отбор.

Голям мач за "Реал" изигра франуцизнът Фабиен Козер, който беше най-резултатен със 17 точки. Звездата на испанците Лука Дончич се отчете с 15 точки, три борби и четири асистенции, но напусна за пет нарушения. Капитанът Фелипе Рейес вкара само с шест точки, но игра много силно в защита и ограничи високите играчи на турците.

Мачът не доигра и Серхио Юй, който също направи пет фаула. "Реал" се справи със сложната ситуация, благодарение на два успешни опита от наказателната линия на Козер. Малко по-рано француизнът пропусна, но след това се реваншира.

Голяма разлика в мача даде и представянето на играчите от пейката на испанците. Резервите на "Реал" вкараха 43 точки, срещу само 20 за "Фенербахче".

Най-резултатен в турския отбор беше Николо Мели с 28 точки, а гардът Брад Уонамейкър вкара 14. Останалите в тима на Желко Обрадович обаче не бяха на нужното ниво.

Детето-чудо на европейския баскетбол Лука Дончич беше избран за MVP на Финалната четворка. Той беше най-добрият играч на "Реал" в полуфиналния сблъсък с ЦСКА (Москва), когато вкара 16 точки. Словенският баскетболист ще участва в драфта в НБА и вероятно кара последния си сезон в "Реал".

В двубоя в "Старк арена" "Фенербахче" започна много силно, но след средата на първата четвърт "Реал" изравни играта и след първите 10 минути резултатът беше 21:17 в полза на белите. На почивката все пак "Фенербахче" водеше с 40:38, но големит обрат започна през втората част.

Третият период беше спчелен от "Реал" с 25:15 и там някъде стана ясно, че "Фенербахче" трудно ще отговори. Испанците заложиха на агресивна защита, която извади заради нарушения Дончич и Юй, но с прекрасни включвания от пейката се отчетоха Руди Фернандес и Джейси Керъл.

В най-важните моменти се проявиха още Валтер Таварес и Трей Томпкинс. В последната четвърт разликата беше само три точки в полза на "Фенербахче", което не стигна на Желко Обрадович да спечели Евролигата за десети път и за втори пореден с турския тим.

"Мачът беше много труден, защото играхме срещу много силен отбор. Всички говорят за напрежение, но аз не го усещам, когато дойда на паркета. Беше важно да получа подкрепа от моите съотборници и това се случи", каза Дончич след края на мача.

Дневник