„Балкан" (Ботевград) спечели драматична победа със 71:69 като гост на "Левски Лукойл" в първия мач от финала на Националната баскетболна лига. Гостите изоставаха с 11 точки в средата на третата четвърт, но показаха много по-здрави нерви в инфарктните последни минути на двубоя.

"Левски Лукойл" влезе в последната четвърт с аванс от седем точки - 52:45. Сините обаче започнаха кошмарно финалните десет минути и "Балкан" направи серия от 14 поредни точки, за да поведе с 59:52.

Трябваше да минат цели пет минути и пет секунди от последната част, преди домакините да отбележат кош. Той обаче беше последван от още два и "Левски Лукойл" стопи пасива си само до една точка при 59:60.

В следващите минути "Балкан" няколко пъти се откъсваше с три-четири точки, но "Левски Лукойл" отново се доближаваше на една. Девет секунди преди края сините съумяха да изравнят резултат при 69:69.

Последва нарушение в полза на "Балкан", а Дивон Уошингтън не сбърка от наказателната линия за 71:69. В оставащите пет секунди Станимир Маринов опита да донесе победа на "Левски" със стрелба от тройката, но пропусна.

Венцислав Петков беше най-резултатен за победители с 20 точки. Той се включи от пейката за 26 минути, в които вкара три тройки от шест опита и общо седем коша от игра от 12 стрелби. Друга резерва - Дейвид Хоутън, добави 12 точки. Уошингтън се отчете с дабъл-дабъл от 13 точки и 11 борби.

За "Левски Лукойл" Станимир Маринов отбеляза 19 точки. Божидар Аврамов записа 14 точки, но вкара само пет от 18-те си стрелби от игра и направи няколко решаващи грешки в заключителните минути.

С днешния успех "Балкан" отне домакинското предимство, което "Левски Лукойл" си спечели след първото място в редовния сезон. Следващият мач от серията отново е в столичната зала "Универсиада" - на 23 май.

След това серията се мести в Благоевград. Играе се до три победи от максимални пет двубоя.

Dnevnik.bg