Последната част от подготовката на световното първенство по футбол е в сила. След като стадионите в 11-те града-домакини вече са напълно завършени и отборите скоро ще пристигнат в Русия, страната затяга и сигурността на съоръженията, които ще приемат двубоите.

За световното първенство Министерството на отбраната е създало няколко мобилни групи, които са предназначени, както за прихващане и заглушаване на сигнали, така и за борба с дронове. Системите за сигурност са снабдени, както с доказана технология, така и с експериментални разработки, съобщи РБК. Генералният щаб вече е приел документ на 26 февруари, според който разрешава експлоатацията на системите за защитата на световното първенство.

Трите разработки, които ще се използват по време на световното първенство са наречени "Примка", "Светлина" и "Жител".От Министерството на отбраната потвърждават, че всяка една от трите системи е с различен обхват и добавят, че в Москва ще има на разположение два броя "Примка" и два "Светлина", а в Санкт Петербург – един "Жител" и два "Светлина".

Най-много се знае за системата за защита "Светлина", която е приета като разработка още през 2012 г. Тя е презначена за търсене и анализ на радиовръзка, работеща в диапазона между 25 и 18 000 мегахерца. Разгръща се за 10 минути и работи на температури от минус 30 до плюс 40 градуса.

Останалите два комплекса могат да заглушават GPS системи, както и летателни апарати. Всички от защитните системи са оборудвани с лазери, за да свалят при необходимост дронове. Министерството на отбраната добавя, че са предприети всички мерки за защита по време на световното първенство.

В охраната ще се включи и Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Тя вече е оборудвана с 60 преносими комплекса "Арбалет" предназначени за къси разстояния.

Dnevnik.bg