Мачовете на българския национален отбор по волейбол от Лигата на нациите ще се излъчват по платените канали на "Мтел". Компанията е придобила правата за турнира за две години, научи "Дневник".

Пакетът е разширен и в него влизат мачове не само на българския отбор.

Лигата на нациите, която до миналата година се казваше Световна лига, започва в петък. В първата състезателна седмица българският отбор е в Китай за мачове с домакините, Аржентина и САЩ. Дебютът на България е срещу Китай от 14.30 часа на 25 май.

Досега традиционно мачовете от надпреварата се излъчваха по Българската национална телевизия, като преди няколко сезона в предаването се включи и ТВ7.

Големите промени в турнира настъпиха, след като водещата световна маркетингова компания IMG започна партньорство с международната федерация (FIVB) и пое контрола върху организацията му. При създаването на новия продукт ролята на националните федерации в процеса беше намалена, а телевизионните права се продават директно от IMG.

Целият сезон включва 260 мача, а голямата цел на FIVB е да увеличи популярността на волейбола.

"Направленията са две - IMG има ангажимента за картината и отделно сама преговаря за продажбата на правата. Към момента ние като федерация още не знаем къде ще се излъчват двубоите на българския отбор", обясни пред "Дневник" вицепрезидентът по маркетинговите въпроси на българската федерация (БФВ) Любомир Ганев.

България ще има две домакинства в Лигата на нациите - първото е на 1-3 юни в "Арена Армеец" в София, а второто е две седмици по-късно във Варна. За тях БФВ е участвала в търг и плаща по 100 хил. долара.

Платеният пакет на "Мтел спорт" включва "Мтел спорт 1", "Мтел спорт 2" и EDGEsport. Покрай ребрандирането на "Мтел" в "А1" предстои и промяна на името на спортните телевизионни канали на "MAX спорт".

Остава отворен въпросът къде ще се излъчва световното първенство за мъже, на което България е домакин съвместно с Италия от 9 до 30 септември. Преговорите продължават, като там топката е в полето на федерацията. Според информация на "Дневник" фаворит за правата е "Нова броудкастинг груп".

Dnevnik.bg