Саймън Йейтс запазва розовата фланелка на лидер в Обиколката на Италия след силно представяне в 16-ия етап, който беше етап по часовник. Британският колоездач, който започна деня с аванс 2.11 минути пред шампиона от миналата година Том Дюмулен, загуби 1.15 минути за трасето с дължина 34.2 км.

След 16 етапа авансът на Йейтс е 56 секунди и той остава прекрасно позициониран, за да постигне първата си победа в триседмични обиколки. До края на Джирото остават пет етапа, които на хартия фаворизират колоездача на "Мичълтън скот".

"Чувствах се много добре от самото начало и влязох в добър ритъм. Знаех, че ще губя време, но не много. Накрая нямах никакви сили, но все пак издържах, за да завърша. Много неща се променят, след като запазвам фланелката. Ще бъда по-консервативен, ще се концентрирам основно върху Том", каза Йейтс след финала.

Етапът между Тренто и Роверето беше спечелен от шампиона на Австралия в бягането по часовник Роън Денис. Колоездачът на ВМС, който остана втори след Дюмулен в пролога в Йерусалим, този път изпревари световния шампион с 22 секунди. Между тях се вмести четирикатният световен шампион Тони Мартин, който загуби 14 секунди от Денис.

Очакванията бяха Дюмулен да спечели много повече време срещу Йейтс и да успее да се доближи много до британеца. Той обаче не беше на нивото си в часовниците от миналата година.

В топ 10 в етапа влязоха още Йос ван Емден от "Лото Йъмбо" (+27 сек.), Крис Фрум (+35), Фабио Ару се представи отлично и изостана само две секунди от британеца. Алекс Даусет и Диего Улиси изостанаха с 40 секунди от етапния победител, Чад Хага (+47), а десетката затвори Давид де ла Крус (+1.01).

Най-слабо от фаворитите за генералното класиране се представи Тибо Пино, който загуби 3.19 минути. Французинът от FDJ започна етапа с надежди да изпревари Доменико Поцовиво, но загуби 59 секунди от лидера на "Бахрейн Мерида".

"Имах голямо желание да спечеля поне един етап в Джирото, но съм много доволен, че това идва точно в началото на третата седмица, което е положителен знак за мен. Смятам, че се представих добре, винаги е хубаво да спечелиш срещу Дюмулен и Тони Мартин. Също така се радвам, че се връщам в топ 10", каза след етапа Денис.

За него това е втора победа в голяма обиколка, след като беше в пролога на Тур дьо Франс през 2015 г.

В класирането се оформя здрава битка за позиция на подиума. Поцовиво засега държи третата позиция с изоставане 3.11 от Йейтс, а Фрум е на 39 секунди след него. Пино е на 4.19 минути и все още запазва шансове за подиум.

В топ 10 следват Роън Денис, който направи скок с пет позиции (+5.04 минути), Мигел Анхел Лопес (+5.37), Пейо Билбао (+6.02), Ричард Карапас (+6.07) и Патрик Конрад (+7.13).

Следващият етап в Джирото е с дължина само 155 км между Рива дел Гарда и Изео. Финалът е равнинен и дава възможност на спринтьорите, но началото е с височина, което може да направи краткия етап много динамичен, ако някои отбори карат агресивно.

Дневник