Повечето хора задължително държат бутилката с водка в хладилника. Това е стара и често срещана практика, която и до днес не поставяме под никакво съмнение. Водката не замръзва и любителите и предпочитат да я съхраняват в хладилника, за да е силно охладена и освежаваща.
Освен водката традиционната за българина ракия също се държи на хладно. Съхранението на твърд алкохол в хладилника определено има своите предимства. Когато температурата на околната среда спадне, плътността на течността се увеличава. Това означава, че тя ще придобие по-плътна консистенция и ще стане по-пивка. Това го знаят всички любители на водката, а и на ракията.
Но защо не държим и уискито в хладилника?
С нарастването на температурата алкохолът освобождава повече летливи вещества и съединения, които по-лесно се усещат от вкусовите ни рецептори. При водката това не е толкова голям проблем, защото като цяло тя има по-слаб вкус и мирис от уискито. Липсата на аромат у водката не е голяма загуба.
За доброто уиски или вино обаче усещането за аромат е важно, както и вкуса. Затова и уискито и виното не бива да се охлаждат прекалено, нито да се замразяват.
Дарик
Коментари
Българина
Не знам откъде Дарик/Шум са копнали статията но да добавя за протокола: същото се отнася за брендито, коняка и рома, също се сипват неохладени.
Аз лично предпочитам водката и ракията също на стайна температура, при необходимост може винаги да се сложи лед.
Спомням си дядовците ми едно време(Бог да ги прости) как си кусваха ракия налято от манерките на 40гр...