Нова зора, нова ера, нова глава." Така "Арсенал" обяви назначението на Унай Емери за старши треньор на клуба. Баският специалист наследява Арсен Венгер, който водеше "артилеристите" в продължение на 22 години. Емери пристига в Северен Лондон, след като през последните две години беше треньор на ПСЖ.

Във френската столица Емери спечели седем трофея (титла, две купи на Франция, две купи на лигата и две суперкупи) с тима за два пълни сезона.

В кариерата си 46-годишният баск е водил още "Лорка", "Алмерия", "Валенсия" и "Севиля" в родината си, както и руския "Спартак" (Москва). Емери изведе "Севиля" до купата в Лига Европа в три поредни сезона (2013-2014, 2014-2015 и 2015-2016) и веднъж игра финал за Купата на Испания.

По-рано днес сайтът на специалиста загатна, че той поема "Арсенал", след като в него се появи съобщение, гласящо: "Горд съм да бъда част от семейството на "Арсенал".

"Развълнуван съм, че се присъединявам към един от най-великите клубове в света. "Арсенал" е познат и обичан заради своя стил на игра и това, че развива млади играчи. Начинът, по който клубът функционира, го прави специален и аз се радвам за тази огромна възможност, която ми се предоставя", каза Емери.

Той ще даде пресконференция в Лондон в 16 ч., на която ще представи и екипа си. Според някои от последните информации е възможно легендата на "Арсенал" Тиери Анри да бъде помощник на Емери.

Допреди седмица бившият футболист на "Арсенал" и настоящ асистент в "Манчестър сити" Микел Артета се считаше за фаворит за поста. В крайна сметка клубът се насочи към Емери, а за поста са били интервюирани още седем души.

"Постиженията на Унай говорят сами за неговите качества. Където и да е бил, той постига успехи и успява да развива млади играчи, правейки ги звезди. Нямаме съмнения, че той пасва на философията на "Арсенал", а неговата здрава работа и страст ще помогнат на клуба ни да върви напред", каза изпълнителният директор на "Арсенал" Айвън Газидис.

Той добави, че са били направени интервюта с много специалисти, които са включвали срещи и видеоанализиране на техните отбори.

Мажоритарният собственик на "Арсенал" Стан Крьонке разкри, че зад избора на Емери стоят няколко важни фактора. "Неговата любов към футбола, знанията му и енергията, която излъчва, са страхотни. Освен това той е много добре запознат с нашия клуб и играчите ни. Интересува се много от Висшата лига и освен това споделя нашите възгледи. Той иска да продължи започнатото от Арсен Венгер", каза Крьонке.

От "Арсенал" представиха на сайта си Емери като старши треньор. Вероятно неговите пълномощия в трансферната политика няма да са големи, след като преди време клубът назначи бившия служител на "Борусия" (Дортмунд) Свен Мислинтат за главен скаут.

Емери е едва вторият чуждестранен специалист в историята на "Арсенал". Преди Венгер да работи в Северен Лондон между 1996 и 2018 г., нито един от мениджърите на клуба не е бил роден извън Обединеното кралство.

dnevnik.bg