Елиа Вивиани затвърди доминацията си при спринтьорите в 101-ата Обиколка на Италия, след като взе четвърта етапна победа. Колоездачът на "Куикстеп" надделя в 17-ия етап – 149 километра между езерото Гарда и Изео, като измина разстоянието за 3:19.57 часа със средна скорост от почти 45 км/ч.

Вивиани изпревари най-големия си съперник Сам Бенет ("Бора) и Дани ван Попел ("Лото Йъмбо") във финалния спринт. По този начин италианецът увеличи преднината си в класацията за цикламената фланелка. След 17 етапа Вивиани води с 68 точки пред Бенет и увеличи шансовете си за краен успех. До края на Джирото остава само един спринтьорски етап в Рим. За да може Бенет да спечели цикламената фланелка, той ще трябва не само да победи в неделя, но и да взима точки на междинните спринтове в следващите три тежки планински етапа в Алпите.

"Днес етапът много подхождаше на Бенет и той можеше да се приближи много до мен, ако беше победил. Ние не искахме да поемаме отговорност, защото мислехме повече за Рим. Казах на моя отбор, че ако се стигне до спринт в голяма група, да направят добро извеждане, което и се случи. Благодаря им, защото работиха здраво", каза Вивиани след етапа.

"Куикстеп" изведе Вивиани едва в последния километър, след като преди това нямаше повод от отбора му. Фабио Сабатини се появи накрая и свърши отлична работа за спринтьора си. След етапа Вивиани обясни тактиката на "Куикстеп".

"Знаех, че трябва да оставя малко пространство зад Саба (Сабатини), защото имаше насрещен вятър. Той тръгна 400 м преди финала и аз реших да изостана малко. Тогава Ван Попел се опита да влезе във въздушната му струя. Предвиждах го и така излъгах Ван Попел да излезе срещу вятъра, което ми помогна", каза още италианецът.

Това е втора поредна година в Джирото, в която "Куикстеп" печели четири етапа със спринтьора си. Преди 12 месеца това направи Фернандо Гавирия, който спечели и цикламената фланелка. Вивиани пък стана първият италиански спринтьор от Алесандро Петаки насам (2005 г.), който печели четири етапа в едно Джиро.

В етапа не се получиха разлики между претендентите за генералното класиране. Въпреки това етапът беше много нервен и с постоянни атаки, което го направи много интересен. Много отбори искаха да пласират състезатели в избягала група, след като отсечката започна с изкачване. Въпреки това "Мичълтън Скот", в чиито редици е носителят на розовата фланелка Саймън Йейтс, покриваше всяка атака.

След 17 етапа Саймън Йейтс продължава да води с 56 секунди пред миналогодишния шампион Том Дюмулен. Топ 5 допълват Доменико Поцовиво (+3.11 минути), Крис Фрум (+3.50) и Тибо Пино (+4.19).

В четвъртък предстои 18-ият етап, който включва 196 километра между Абятеграсо и Пратоневозо. Финалът е на височината от първа категория Пратоневозо, която е с дължина 13.9 километра, среден наклон от 6.9% и максимален 10.

Дневник