Бившият президент на УЕФА Мишел Платини обяви, че е бил оправдан от швейцарските власти за случая, който доведе до изхвърлянето му от футбола. Трикратният носител на "Златната топка" получи осемгодишно наказание от етичната комисия на ФИФА заради "нелоялно плащане" на стойност 2 милиона швейцарски франка.

Сумата е била преведена на французина през 2011 г. от бившия президент на ФИФА Сеп Блатер за работа, свършена близо десет години по-рано. Швейцарецът също получи осемгодишна забрана да се занимава с футболни дейности. Впоследствие наказанието на Блатер беше намалено на шест години, а това на Платини - наполовина.

През 2015 г. власите в Швейцария започнаха отделно разследване срещу двамата заа злоупотреба със служебно положение и средства.

"След тригодишно разследване швейцарските власти току-що възстановиха истината. Те потвърдиха, че никакви обвинения не са повдигнати и няма да бъдат повдигнати в бъдеще срещу мен във връзка с дейностите ми, свързани със ФИФА. Тази официална информация от правосъдието свидетелства категорично за моята невинност", се казва в изявлението на Платини.

62-годишният французин заяви, че планира да се завърне във футбола. Той изрази надежда, че ФИФА ще "има куража и почтеността" да отмени наказанието му. "Ще се завърна. Къде, кога, как? Твърде рано е да се каже. Но ще се върна във футбола", закани се Платини.

ФИФА обаче бързо даде знак, че няма намерение да преразглежда решението си. От световната централа обясниха, че Платини е бил наказан за нарушаване на етичния кодекс на ФИФА, а не на швейцарските закони.

"За ФИФА, както и за съда в Лозана винаги е било ясно, че г-н Платини никога не е бил мишена на криминално разследване в Швейцария", казаха от световната футболна федерация в изявление пред агенция "Франс прес".

Дневник