Испанецът Микел Ниеве спечели предпоследния 20-ия етап от Обиколката на Италия навръх 34-ия си рожден ден, а Крис Фрум си подпечата първото място в крайното класиране. Британецът с лекота удържа финалните атаки на миналогодишния шампион Том Дюмулен и запази аванса, който натрупа след изключителната победа в петък.

Ако всичко премине по план в утрешния параден парад, с който ще завърши 101-ото Джиро д'Италия, Фрум ще спечели трета поредна голяма обиколка. През миналата година той влезе в историята с дубъл от победи в "Тур дьо Франс" и испанската Вуелта.

33-годишният състезател на "Скай" е първият от 35 години насам, който държи фланелките на победител във всичките обиколки от Големия тур. За последно това направи французинът Бернар Ино, който триуфмира в Тура и Джирото през 1982 г. и във Вуелтата през 1983 г.

Само още един състезател в цялата история на колоезденето има подобно постижение - Еди Меркс. Легендарният белгиец печели четири поредни големи обиколки през 1972 и 1973 г. - два пъти Джирото и по веднъж Тура и Вуелтата.

Фрум печели Обиколката на Италия за пръв път в кариерата си в своето трето участие и първо от 2010 г. Той вече има шест победи в големите триседмични състезания, което му отрежда седмото място във вечната класация.

Повече oт британеца от кенийски произход имат само Алберто Контадор (7), Мигел Индурайн (7), Фаусти Копи (7), Жак Анкетил (8), Ино (10) и Меркс (11).

Фрум направи изумително завръщане в Обиколката на Италия. Той падна още на загрявката преди първия етап, а в първата седмица изглеждаше много далеч от най-добите си дни. След първите 13 етапа на надпреварата британецът изоставаше с близо три минути и половина от лидера Саймън Йейтс.

Фрум загатна, че навлиза във форма, след като спечели 14-ия етап. След това той не беше толкова убедителен в индивидуални часовник, колкото всички очакваха. В 19-ия етап обаче колоездачът на "Скай" извоюва емблематична победа, която сложи розовото трико на гърба му.

Днешният етап беше последният шанс на Дюмулен да предизвика Фрум. Холандецът обаче не беше достатъчно свеж, за да застраши първото място на британеца. На последната височина в обиколката състезателят на "Сънуеб" все пак даде всичко от себе си и предприе няколко атаки.

Фрум обаче беше твърде силен. В последните метри британецът дори се откъсна от Дюмулен и прибави още шест секунди към аванса си пред холандеца. Освен розовата фланелка на победител в крайното класиране, Фрум си осигури и синьото трико за най-добър катерач в Джирото.

Големият губещ днес се оказа французинът Тибо Пино. Състезателят на "Групама - FDJ" изпадна в много тежка криза на второто изкачване и се прости с надеждите да се качи на подиума. Toй беше изпреварен от колумбуеца Мигел Ангел Лопес. 24-годишният състезател на "Астана" ще завърши трети при дебютното си участие в Джирото и ще спечели бялата фланелка за най-добър млад колоездач.

В края на днешния етап Лопес трябваше да води здрава битка с друг 24-годишен южноамериканец - Ричард Карапас. Еквадорецът не успя да влезе в тройката и да спечели бялата фланелка, но с отличното си представяне преизпълни очакванията на "Мовистар", който дойде в Италия без нито една от звездите си.


Ниеве беше героят на деня, след като навръх рождения си ден спечели третата си индивидуална победа в Джирото и общо четвърта в големите обиколки.

Испанецът измина 214-километровата отсечка от Суса до Червиния за 5.43:48 ч.

Колоездачът на "Мичълтън - Скот" беше част от ранно откъсване в етап. Челната група поддържаше комфортен аванс от над осем минути до последната височина. Тя беше с дължина 18.2 километра и среден наклон от 5%. Ниеве атакува и със самостоятелна езда стигна пръв на финала.

Испанецът изпревари Робърт Хесинк ("Лото - Йъмбо") с 2:17 минути, а Феликс Гросшартнер ("Бора") допълни челната тройка с пасив от 2:42 минути. Още двама състезатели финишираха пред групата на фаворитите - италианците Джулио Чиконе (3:45 мин.) и Джанлука Брамбиля (5:23 мин.).

Ниеве донесе пета етапна победа за "Мичълтън - Скот" в тазгодишното Джиро. Той сложи положителен край на обиколката за австралийския отбор, който се целеше в крайната победа. Сривът на Саймън Йейтс в петък обаче ще остави тима без представител в топ 10.


Фрум пресече финала с пасив от 6:03 минути, а заедно с него бяха Анхел Лопес, Карапас и Доменико Поцовиво.

Дюмулен пристигна на 6:09 минути. Пино финишира 88-и в днешния етап с изоставане от 45:32 минути.

В генералното класиране преди утрешния протоколен етап в Рим Фрум има аванс от 46 секунди пред Дюмулен.

Анхел Лопес е трети с пасив от 4:57 мин., следван от Карапас (+5:44 мин.), Поцовиво (+8:03 мин.) и Пело Билбао (+11:50 мин.).

Патрик Конрад ("Бора"), Джордж Бенет ("Лото - Йъмбо"), Сам Омен ("Сънуеб") и Давиде Формило ("Бора") допълват топ 10.

Дневник