Пилотът на "Ред бул" Даниел Рикардо ще потегли от първа позиция в едно от най-емблематичните състезания във Формула 1 - Гран при на Монако. 28-годишният австралиец спечели впечатляваща победа в квалификацията, като единствен слезе под 1:11 мин. за обиколка и остави зад себе си четирикратните шампиони Себастиан Фетел и Люис Хамилтън.

Германецът ще потегли втори, а британецът ще бъде трети на стартовата решетка. Съотборниците им Кими Райконен ("Ферари") и Валтери Ботас ("Мерцедес") се наредиха зад тях. Двамата финландци ще стартират съответно от четвърта и пета позиция.

"Форс Индия" също успя да вкара двамата си пилоти в топ 10. Естебан Окон ще стартира шести, а Серхио Перес - девети. Фернандо Алонсо с "Макларън" зае седмата позиция, следван от Карлос Сайнц ("Рено"). Пиер Гасли от "Торо росо" допълни челната десетка.


Рикардо спечели едва втори полпозишън в своята кариера. Австралиецът завъртя най-бързата обиколка за 1:10.810 мин., като постави нов рекорд на трасето. Той изпревари Фетел с 0.229 сек. и Хамилтън с 0.422 сек.

Райконен остана само на 34 хилядни от настоящия световен шампион. Ботас записа най-добро време от 1:11.441 мин. Другите отбори останаха много далеч от темпото на "Ред бул", "Ферари" и "Мерцедес".

Съотборникът на Рикардо Макс Верстапен беше единственият пилот с реален шанс да се пребори с австралиеца за полпозишъна.

20-годишният състезател обаче не успя да вземе участие в квалификацията, след като разби болида си в третата свободна тренировка. Той ще потегли последен в състезанието, което започва в неделя от 16.10 ч.

Дневник