Реал" (Мадрид) продължава да пише историята на Шампионската лига, след като триумфира за трета поредна година в най-престижния европейски клубен турнир. Испанският колос грабна 13-ата си купа в надпреварата, която дойде след успех с 3:1 над "Ливърпул".

Опитният състав на Зинедин Зидан наказа грубите грешки на "Ливърпул" и се възползва от ранното излизане на голямата звезда на съперника Мохамед Салах заради контузия.

Карим Бензема и Гарет Бейл на два пъти се разписаха за мадридчани, докато за "Ливърпул" точен беше Садио Мане. Два от головете за европейския клубен шампион обаче паднаха след груби грешки на вратаря на англичаните Лорис Кариус. Единствено при задната ножица на Гарет Бейл в 64-ата минута германецът нямаше как да се намеси.

"Реал" спечели седми пореден финал в Шампионската лига, в който играе. Последната загуба на кралския клуб е от 1981 г., именно срещу "Ливърпул". За мърсисайдци, които са петкратни шампиони на Европа, поражението е трето във финал след 1985 и 2007 г.


Само на 45 години треньорът на "Реал" Зинедин Зидан влезе в историята на Шампионската лига. Той се изравнява с Боб Пейсли (1977, 1978 и 1981 г.), както и ментора си Карло Анчелоти (2003, 2007 и 2014 г.) с по три триумфа в Шампионската лига. Французинът спечели и трите финала, в които водеше "Реал".

За съперника му Юрген Клоп пък загубата е втора във финал след тази през 2013 г., когато водеше "Борусия" (Дортмунд) срещу "Байерн" (Мюнхен).

Очаквано "Ливърпул" започна много вдъхновено и не изневери на традиционния си стил. Играчите на Юрген Клоп опитваха да пресират съперника си още в собствената му половина и да печелят рано топката. Залагаше се на комбинациите на скорост и веднага се търсеше играч,който да изскача в непосредствена близост до вратата на испанците.

"Реал" имаше по-голямо притежание на топката, но заради прекрасната подредба на "Ливърпул", мадридчани комбинираха повече в собствената си половина и в центъра на терена. В първите няколко минути "Ливърпул" успя да стигне до няколко бързи атаки, но те доведоха повече до паника в защитата в бяло, отколкото до реално голово положение.

Първият истински шанс беше на сметката на "Реал". Роналдо беше изведен отдясно от Карвахал, напредна и стреля мощно, но топката мина над гредата.

Последваха силни минути за "Ливърпул", но отборът не се възползва. Удари на Фирмино, Салах и Мане бяха блокирани, а веднъж сенегалецът за малко не се откъсна сам срещу вратаря. Първият точен удар изобщо в мача беше в 23-ата минута, когато Трент Александър-Арнолд се озова на добра позиция и стреля, но Навас беше на мястото си и спаси.

Това бяха и последните добри мигове за "Ливърпул" преди почивката, след като в 26-ата минута червената част на стадиона изтръпна. Мохамед Салах беше повален на терена от Серхио Рамос и не успя да се изправи. Повторенията показаха, че капитанът на "Реал" задържа египтянина, който падна тежко на лявото си рамо. Съдията Милорад Мажич обаче не сметна намесата на Рамос за нарушение.

Салах направи опит да продължи, но в 30-ата минута беше сменен от Адам Лалана. Голмайсторът на "Ливърпул" не успя да сдържи сълзите си при излизането си от терена.

Пет минути по-късно принудителна смяна имаше и в "Реал", след като Даниел Карвахал получи мускулна травма и не успя да продължи. Зидан пък се принуди да пуска единствения си защитник на пейката Начо Фернандес.

До края на първата част "Реал" беше по-активен и дори стигна до гол, но той беше отменен заради засада. Роналдо стреля, но топката беше отбита, след което попадна в Бензема, а той я прати в мрежата. Реферите обаче правилно отмениха гола, след като Роналдо се намираше в засада.

Второто полувреме започна с положение на сметката на "Реал". Адам Лалана се намеси много слабо в собствената си половина, като не успя да избие и поднесе топката на мадридчани, а Иско веднага се възползва. Испанецът стреля с първото си докосване, но ударът му срещна гредата.

Началото на втората част сякаш показа, че играчите на "Ливърпул" започват да се поддават на нервите. Това се доказа в 51-ата минута, когато "Реал" поведе след елементарна грешка на вратаря на англичаните Лорис Кариус.

Германецът улови една топка и побърза да я вкара в игра с хвърляне, но Карим Бензема хитро протегна крак и на практика без големи усилия успя да вкара гол.

Нападателят на "Реал" (Мадрид) се превърна в първия френски футболист, който вкарва във финал на Шампионската лига от Зинедин Зидан насам. За последно настоящият треньор на мадридчани се беше разписал във финала през 2002 г. срещу "Байер" (Леверкузен).

Въпреки попадението за "Реал", "Ливърпул" не се отказа и показа характерния си дух и огромно желание. Пет минути след гола на Бензема, англичаните стигнаха до изравняването. То дойде след статично положение, а точен беше Садио Мане.

След центриране от корнер, Деян Ловрен беше оставен сам и игра с глава, пращайки топката около границата на вратарското поле. Там изскочи Мане и буквално пред погледа на Навас протегна крка, за да изравни – 1:1.

Попадението вдъхнови футболистите на "Ливърпул" и те заиграха със същия хъс, както в началните минути. Играчите на Юрген Клоп тичаха по целия терен и преследваха всяка топка, което стъписа "Реал".

Усещайки, че "Ливърпул" започва да трупа увереност и получава предимство главно по фланговете, където крайните защитници бяха много активни, Зинедин Зидан се реши на втора промяна. Той извади инертния Иско и пусна на терена Гарет Бейл в 61-ата минута. Уелсецът заигра на десния фланг, за да притеснява Андрю Робъртсън.

Само 122 секунди след влизането си на терена Бейл веднага оказа влияние върху мача, вкарвайки втори гол. Нападателят на "Реал" повтори изумителното изпълнение на Кристиано Роналдо от мача с "Ювентус", като се разписа със задна ножица. Уелсецът засече центриране на Марсело с десния крак и изненада защитата на англичаните.

"Ливърпул" отказа да се предаде и в тази ситуация и отново чрез Садио Мане опитваше да притиска европейския клубен шампион. Сенегалецът беше много активен и след мощен щут с левия крак удари и греда.

Останалите в червено обаче не бяха на ниво, след като Роберто Фирмино се загуби, а Адам Лалана така и не влезе в мача след появата си от пейката. Старание показаха Милнър и Хендерсън, но след 70-ата минута те започнаха да показват признаци на умора.

Това обаче даде шансове на "Реал" да играе на контраатака, което създаваше проблеми заради високоизнесената защита на англичаните.


"Ливърпул" тотално рухна седем минути преди края на мача, когато с нов подарък от Лорис Кариус, "Реал" вкара трети гол. Гарет Бейл стреля много мощно от около 35 метра, а германският вратар постави ръцете си на пътя на топката, но тя се плъзна по ръкавиците му и влетя в мрежата – 3:1.

Дневник