Фулъм" се завръща във Висшата лига за пръв път след изпадането си от елита на Англия през 2014 г. Тимът от Западен Лондон, воден от бившия треньор на "Левски" Славиша Йоканович, спечели финалния плейоф срещу "Астън Вила" с 1:0. Единственият гол на "Уембли" вкара Том Кеърни, с което прати своите във Висшата лига.

"Фулъм" изигра много силно първо полувреме и то направи разликата. След почивката "котиджърс" бяха надиграни, но успяха да запазят аванса си, независимо, че играха с човек по-малко 20 минути.

Двубоят е считан за най-скъпия във футбола, след като победителят си гарантира минимум 160 милиона паунда. В редовния сезон "Фулъм" завърши трети, а "Астън Вила" втори, но в плейофите тези два тима доказаха, че са по-силни от останалите, стигайки до "Уембли". Мачът беше изгледан от 85 243 души и стана третият най-посетен в историята на плейофните сблъсъци за влизане в елита.

"Фулъм" е последният нов член на Висшата лига, след като преди това директна промоция си осигуриха "Уулвърхемптън" и "Кардиф сити", които завършиха първи и втори.

Мениджърът на "Астън Вила" Стив Брус не успя да спечели пета промоция в дългата си кариера. Мачът не сбъдна и мечтата на опитния Джон Тери, който премина във "Вила" в началото на сезона.

"Фулъм" изигра много силно полувреме, в което обаче вкара само един гол. Футболистите на Славиша Йоканович бяха отборът, който диктуваше темпото на терена, действаха на висока скорост и не се притесняваха да държат топката през цялото време.

Срещу тях беше състав, който се задоволи изцяло с действия в отбрана. "Астън Вила" атакуваше изключително рядко и разчиташе единствено на дълги топки към нападателя Грабан.

В 23-ата минута поредната красива атака на "котиджърс" доведе до извеждащ пас на Райън Сесеньон към Том Кеърни. Той влезе в наказателното поле и с хубав удар с левия крак откри резултата.

Попадението не успя да събуди "Виланите", които отправиха само два удара през първата част, но и двата бяха неточни. За сметка на това "Фулъм" продължаваше да бъде много активен, а всички по-интересно дойде от Абубакар Камара, който беше много настоятелен.

През втората част "Вила" излезе по съвсем различен начин и усили агресията. Футболистите на Стив Брус опитаха да печелят топката още в половината на "Фулъм", а в центъра на всички събития беше Джак Грийлиш. Звездата на тима от Бирмингам се нагърби, както и се очакваше, но срещаше проблеми срещу двама или трима срещу себе си в бяло.

Едва в 60-ата минута "Вила" стигна до първия си точен изстрел, но и той не застраши сериозно стражът на лондончани Бетинели. Само три минути по-късно Грийлиш си изпусна нервите и влезе много грубо в краката на съперник, но беше пожален от рефера Антъни Тейлър, получавайки само жълт картон.

В 70-ата минута "Фулъм" остана с човек по-малко, след като защитникът Одой беше изгонен. Той получи втори жълт за нарушение срещу Грийлиш и остави своите с 10 души. Това помогна на "Вила" да бъде още по-активен, а Стив Брус направи и три офанзивни смени, но и те не дадоха резултат.

Мениджърът на "котиджърс" Йоканович извежда втори отбор до промоция в елита. Преди три години той беше начело на "Уотфорд", с когото стигна до Висшата лига, но след това изненадващо беше освободен.

Сръбският специалист, който пое "котиджърс" през 2016 г., първо ги спаси от изпадане в третото ниво (Лига 1), а през миналия сезон ги изведе до участие в плейофа.

При второто поредно класиране в шестицата "Фулъм" вече стига до заветния мач на "Уембли".

Дневник