Григор Димитров се класира за втория кръг на "Ролан Гарос" след чиста победа над египтянина Мохамед Сафуат. Българският тенисист преодоля съперника си с 6:1, 6:4, 7:6 (1) след 2.02 часа.

Във втория кръг той ще срещне победителя от двойката Джаред Доналдсън и Николас Хари от Чили.

Поставеният под №4 в Париж започна много стабилно и срещата изглеждаше като истинска лекция от страна на Димитров. Той обаче допусна едно прекъсване на мача да му се отрази негативно и загуби ритъм. След това Сафуат беше много по-агресивен и създаде трудности на българина.

Димитров завърши с шест аса и пет двойни грешки. Той вкара 60% от първия си сервис и спечели 88% от точките при него (46 от 52). Димитров реализира общо 31 уинъра в срещата, но направи и 28 непредизвикани грешки, само с четири по-малко от съперника му Сафуат.

Григор Димитров се изправи срещу Сафуат, след като съперникът му Виктор Троицки се отказа от участие в турнира заради контузия. Египетският тенисист се оказа щастлив губещ от квалификациите и за пръв път в кариерата си влезе в основната схема на "Ролан Гарос".

Дотук 27-годишният тенисист никога не беше прескачал квалификациите на турнири от Големия шлем. В световния тур статистиката на 182-ия в ранглистата е четири победи и 15 поражения.

Димитров видимо не се притесни от смяната на противника и започна първия сет много уверено и поведе с 3:0, като буквално даде една точка на съперника си. Сафуат успя да вземе подаването си едва в четвъртия гейм, но той се оказа и последен за него, след като Димитров записа още една серия от три поредни.

След само 27 минути българинът поведе с 1:0. Той беше много стабилен и записа четири аса, без да допусне двойна грешка. Световният №5 вкара 61% от първия си сервис и спечели 90% от точките при него, както и 85 от тези на втори.

Димитров беше безгрешен и при мрежата – девет от девет, а също така реализира осем уинъра срещу нито един за Сафуат.

Вторият сет започна по същи начин, както завърши първият и Димитров продължи да играе на много високо ниво. Той увеличи серията си от поредин геймове на седем, повеждайки с 4:0 във втората част.

Тогава Сафуат поиска медицински таймаут, след като имаше проблеми с пришка на дланта. Прекъсването се оказа по-неблагоприятно за Димитров, след като ритъмът му се накъса. Египтянинът вече действаше хазартно, усетил че няма какво да губи. Сафуат спечели подаването си, а после проби Димитров след един маратонски гейм.

Египетският тенисист дори записа три поредни гейма, за да завърже много втория сет след 3:4. В тези моменти ниво в играта на Димитров спадна много, но той съумя да не се срине и с характер измъкна сета – 6:4.

Статистиката доказа спада в играта на Димитров след медицинския таймаут. Той направи 14 непредизвикани грешки във втория сет и 12 уинъра, а процентите на сервиса му също спаднаха драстично. Димитров имаше 57% вкаран първи сервис, от който спечели 80% от точките. При второто подаване процентът беше едва 40.

Вторият сет вдъхна увереност на египетският тенсист и той започна да играе с много по-голямо самочувствие. Резултатът се движеше гейм за гейм и Сафуат определено не допускаше грешки.

Два пъти Димитров стигаше до точки за пробив, с които да направи крачка към спечелване на сета и мача, но не успя да ги реализира. Така се стигна до тайбрек.

Дневник