Леброн Джеймс отбеляза 35 точки и изведе "Кливланд кавалиърс" до победа с 87:79 в решаващия седми двубой с "Бостън селтикс". "Кавалерите" защитиха трона в Източната конференция и за четвърта поредна година се класираха за големия финал в НБА.

Джеймс остана на игрището от първата до последната секунда и изигра поредния си впечатляващ мач. Той вкара 12 от 24-те си стрелби от игра и осем от 11-те си опита от наказателната линия. Към точковия си актив лидерът на "кавалерите" добави 15 борби, девет асистенции и два чадъра.

Джеймс ще играе във финалите на НБА за осма поредна година след четирите с "Маями хийт" между 2011 и 2014 г. 33-годишният баскетболист, който кара своя 15-и сезон в лигата, преследва четвъртия си шампионски пръстен и втори с "Кливланд".

В битката за титлата "кавалерите" ще се изправят срещу победителя от сблъсъка между "Голдън стейт уориърс" и "Хюстън рокетс". Във вторник от 4.00 часа българско време шампионът и лидерът в редовния сезон ще определят първенеца на Западната конференция във финален седми двубой.

"Кливланд" е първият отбор в историята на НБА, който обръща плейофна серия срещу "Бостън селтикс", след като е изоставал с 0:2. В предишните 37 случая, в които печелят първите две срещи, "келтите" неизменно завършват като краен победител.

"Кливланд" и "Бостън" стигнаха до седми мач за титлата на изток след един сезон, в който трябваше да преминат през много перипетии. Двата отбора започнаха шампионата като фаворити в конференцията. С напредвването на редовния сезон обаче изглеждаше все по-малко вероятно някой от тях да стигне до големия финал.

"Бостън" започна кампанията с огромни надежди, след като привлече две големи звезди в състава си - Кайри Ървинг и Гордън Хейуърд. Хейуърд обаче получи ужасяваща фрактура на глезена още в дебютния си мач за "келтите", а през март и Ървинг отпадна от сметките до края на сезона.

Това даде шанс на младите играчи в състава на Брад Стивънс - новобранеца Джейсън Тейтъм, играещия втори сезон в НБА Джейлън Браун и каращия третата си година в лигата Тери Розиър - да излязат на преден план и заедно с опитните Ал Хорфорд, Маркъс Морис и Маркъс Смарт да съживят надеждите за първи финал от осем години насам.

"Кливланд" имаше много турбулентен сезон след раздялата с Ървинг. Първоначалният план с привличането на Айзея Томас и Джей Краудър не сработи и през февруари "кавалерите" подмениха половината си отбор. Въпреки това изключителната игра на Джеймс отново постави отбор на позиция да стигне до битката за титлата.

Седмият мач се оказаха най-завързаният и най-слабо резултатният от всички в серията. Двубоят започна по-добре за домакините от Бостън, които имаха десет победи в първите си десет срещи в зала "Ти Ди гардън" в тазгодишните плейофи.

Тейтъм отбеляза девет точки в първите девет минути, а Хорфорд направи много силен край на първата четвърт, след която "келтите" водеха с 26:18. В средата на втората част домакините натрупаха преднина от 12 точки при 35:23.

Шест минути преди края на първото полувреме Джордж Хил спря серия на "Кливланд" от близо четири минути без кош и даде началото на обрата в този мач. "Кавалерите" стопиха изоставането си само до една точка, преди Браун да вкара тройки и да сложи край на втората четвърт при разлика от четири точки - 43:39.

Изключително оспорвана и ключова за изхода на мача се оказа третата част. В нея и двата отбора продължиха да имат проблеми със стрелбата, но играчите на "Кливланд" се справиха доста по-добре в защита. Те позволиха на съперника да вкара само 13 точки за 12 минути. Тройка на Леброн Джеймс в края на частта донесе аванс от три точки на гостите преди последната четвърт.

Джеймс взе нещата в свои ръце и отбеляза 12 от 35-те си точки във финалните 12 минути. Страхотната игра на новобранеца Тейтъм държеше "Бостън" в мача, но лидерът на "Кливланд" се прояви с няколко решаващи отигравания. Той направи блестяща асистенция през цялото игрище към Хил за 81:74, след което отбеляза кош и фаул, които вдигнаха разликата до десет точки и решиха изхода на мача.

"Кливланд" успя да обърне серията с "Бостън", въпреки че след като изостана с 2:3 трябваше да играе без другата звезда в отбора - Кевин Лав. Той получи сътресения още в началото на шестия мач и не получи разрешение да играе в седмия.

Стартиралият на неговото място Джеф Грийн обаче се представи отлично и осигури подкрепата в атака, от която Джеймс имаше нужда. Опитното тежко крило вкара 19 точки при 50% успеваемост в стрелбата и взе девет борби. Джей Ар Смит добави 12 точки, а Тристан Томпсън завърши с десет точки и девет борби.

За "Бостън" Тейтъм беше над всички с 24 точки и седем борби. Хорфорд завърши със 17 точки, а Морис записа дабъл-дабъл от 14 точки и 12 борби. "Келтите" имаха големи проблеми в стрелбата от дистанция в този мач, а гардовете останаха длъжници на отбора в нападение.

Браун вкара 13 точки, но пропусна 13 от 18-те си стрелби от игра. Розиър реализира само четири точки след два коша от 14 стрелби от игра. Двамата комбинираха цели 19 пропуска от тройката. Смарт отбеляза само един кош от десет изстрела от игра.

dnevnik.bg