"Реал" (Мадрид) продължава властването си в европейския клубен футбол, но "Барселона" оглави класация за най-добрите отбори на континента. Каталунците изпревариха големия си съперник в Испания и излязоха начело в Euro Club Index, съставен от анализаторската компания "Грейсноут".

Тройката се допълва от германския шампион "Байерн". "Ливърпул", който загуби от "Реал" във финала в Шампионската лига, се изкачва с осем места и вече е 11-и.

Анализът се основава на представянето на отборите в предишните четири сезона. Най-голяма тежест за подреждането в класацията обаче имат резултатите от сезон 2017-2018, като те носят две трети от коефициента.

Отборите печелят или губят точки в зависимост от резултатите си в мачовете от евротурнирите, вътрешните първенства и националните купи. Броят на точките обаче зависи от разликата в класирането на двата отбора в съответния мач. Самото първенство получава бонус точки, ако някой от представителите му има добри резултати в евротурнирите.

В анализа попадат 20 първенства. "Примера дивисион и Бундеслигата все още имат повече отбори от Висшата лига", каза водещият анализатор в компанията Саймън Глийв. По думите му отборите от Висшата лига изпреварват тези от Бундеслигата по отношение на средно ниво.

Примера дивисион все още е начело спрямо средния индекс на отборите си (2906 спрямо 2925 от миналата година), но Висшата лига вече е на второто място (2807 спрямо 2770), а Бундеслигата е на третото място с голям спад (2695 спрямо 2798).

Според Глийвс големият спад при германските клубове може да позволи на Серия А да излезе на третото място.

България няма нито един представител сред стоте най-добри. Хегемонът в последните седем години "Лудогорец" е най-предно класиран, като държи 116-ото място.

В тройката попадат "Левски" и "Берое", а ЦСКА се подрежда с две места зад старозагорския клуб.

Dnevnik.bg