Двукратната шампионка в турнирите от Големия шлем Виктория Азаренка отпадна още в първия кръг на "Ролан Гарос". 28-годишната тенисистка от Беларус напусна надпреварата след загуба с 5;7, 5:7 от чехкинята Катерина Синякова.

Азаренка е четвъртото голямо име, което си тръгва от Париж още след първия си мач. В неделя турнирът поднесе три големи изненади с отпадането на миналогодишната шампионка Йелена Остапенко, носителката на седем титли от Големия шлем Винъс Уилямс и първата ракета на Великобритания Джоана Конта.

Азаренка влезе в "Ролан Гарос" без големи очаквания. Тя не беше играла в Париж от 2016 г., а последната й победа беше преди три години. Въпреки че има полуфинал във френската столица през 2013 г., това си остава най-неуспешният турнир от Големия шлем за беларускинята, а червените кортове - най-трудната й настилка.

Поражението срещу Синякова обаче беше неочаквано. 22-годишната чехкиня, която заема 57-ото място в световната ранглиста, никога не беше печелила мач в Париж. Тя се намираше в серия от три поредни отпадания в първия кръг.

Азаренка даде признаци на подобряване на формата, след като се завърна на корта през март. Липсата на практика на червени кортове обаче даде отражение. Беларускинята имаше само три мача на клей в последните две години, като загуби два от тях.

Двукратната шампиона от Australian Open направи цели 38 непредизвикани грешки срещу 23 на Синякова. В същото време разликата в печелившите удари беше минимална - 27 за беларускинята и 25 за чехкинята. Азаренка реализира всичките си три точки за пробив в мача, но се пропука пет пъти при осемте възможности, които се откриха пред Синякова.

Във втория кръг Синякова ще се изправи срещу украинката Катерина Козлова, която сътвори най-голямата сензация от началото на турнира с отстраняването на миналогодишната шампионка Остапенко.

Днес място в следващата фаза от поставените тенисистки намериха Петра Квитова, Мадисън Кийс, Наоми Осака и Карла Суарес Наваро.

Dnevnik.bg