Григор Димитров ще изиграе днес двубоя си от втория кръг на "Ролан Гарос". Българският тенисист, който е поставен под №4 в турнира, се изправя срещу американеца Джаред Доналдсън.

Двубоят е трети в програмата на третия по големина корт - №18, и се очаква да започне около 15.30 ч. Първият мач започва в 12.00 ч. и противопоставя Наоми Осака и Зарина Диас. След тях на корта излизат Пиер-Юг Ербер и Петер Полански, за да доиграят двубоя си от първия кръг, който беше прекъснат във вторник при резултата 6:4, 3:6.

При победа срещу Доналдсън шампионът от финалите на АТП ще изравни най-доброто си класиране в Париж. Той стигна до третия кръг само при две от предишните си седем участия в турнира, но никога не е преминавал по-напред. Миналата година на пътя му към осминафиналите застана Пабло Кареньо Буста (5:7, 4:6, 4:6), а през 2013 г. българинът беше спрян от тогавашния №1 Новак Джокович (2:6, 2;6, 3:6).

При четири от останалите си пет участия в "Ролан Гарос" Димитров отпадна още в първия кръг. През 2012 г. той беше елиминира във втория след четирисетова битка с представителя на домакините Ришар Гаске.

Димитров започна тазгодишния "Ролан Гарос" с трисетова победа срещу абсолютния дебютант в турнирите от Големия шлем Мохамед Сафват. Египтянинът отпадна в третия кръг на квалификациите, но получи шанс да играе в основната схема като "щастлив губещ" заради оттеглянето на Виктор Троицки.

Въпреки че показа колебания в края на двубоя и трябваше да мине през тайбрек в третия сет, Димитров спечели чиста победа за около два часа и не остави съмнения в превъзходството си.

"В последния момент разбрах, че няма да играя с Виктор. Буквално когато влязох в съблекалнята след тренировката ми. Това беше 30-35 минути преди мача. Виктор просто дойде и ми каза "Успех днес". Не е лесно, но трябва да се адаптираш към подобна ситуация", коментира Димитров след първия си мач в Париж.

"Набързо изгледах няколко видеа, за да видя как играе, понеже не се бяхме срещали отдавна. Мисля, че започнах добре и следвах собствения си ритъм. С течение на мача Мохамед натрупа увереност и намери ударите си. Освен това той нямаше какво да губи. В началото беше нервен, но после сервираше наистина добре", каза още българинът.


Доналдсън имаше доста по-трудно изпитание. 21-годишният американец победи чилиеца Николас Хари след драматичен обрат в пет сета. Това беше първата му победа в "Ролан Гарос" и общо шеста при деветото му участие в Големия шлем. Той дебютира в Париж преди година, когато загуби на старта от французина Пиер-Юг Ербер в три сета.

Доналдсън няма титла в кариерата си, а върховото му класиране в ранглистата е 48-ата позиция от март тази година. Американецът има десет спечелени и 12 загубени срещи от началото на сезона. До днешния мач той нямаше нито една победа на червени кортове през 2018 г. и влезе в турнира със серия от пет поредни загуби.

Дневник