Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че целта му е хората с увреждания да тренират системно. Думите му дойдоха при среща с президента на Европейския параолимпийски комитет Ратко Ковачич, който е в България за европейското първенство по канадска борба за юноши и девойки, хора с увреждания, мъже и жени.

Кралев е говорил за реформите в програмите за финансиране на спорта за хора с увреждания. Според ММС от промените вече са се възползвали множество спортове, сред които канадската борба, баскетбол в колички, тенис в колички, гребане и конна езда.

"Много е важно да обхванем възможно най-много хора с увреждания за системни занимания със спорт. Именно затова и направихме реформа в начина, по който се финансира спортът за хора с увреждания. Необходимо е да се повиши и информираността им относно това къде и какви спортове могат да практикуват", каза Кралев.

Според Ковачич мотивирането на един човек с увреждания да започне да се занимава със спорт е много по-трудно от това после той да продължи да тренира.

Кралев е дал пример как със съдействието на министерството през 2016 г. са купени екипировка и колички и заедно с федерацията по баскетбол е организирано първенство за хора с увреждания. В момента в България има пет отбора по баскетбол в колички, като е сформиран и национален отбор, посочват от ММС.

На срещата присъстваха също председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов и президентът на българската и международната федерации по канадска борба Асен Хаджитодоров. До момента България има две финалистки и един бронзов медал в турнира за хора с увреждания от европейското първенство по канадска борба.

Dnevnik.bg