Носителят на 12 титли от Големия шлем Новак Джокович се класира за третия кръг на "Ролан Гарос". Сръбският тенисист срещна сериозна съпротива от испанския дебютант Хауме Мунар, но спечели в три сета - 7:6 (1), 6:4, 6:4 след 2.15 часа игра.

Джокович достигна третия кръг в Париж за 13-а поредна година. Той е отпадал по-рано единствено при дебюта си през 2005 г., когато губи във втория кръг от Гилермо Кория след отказване в третия сет. В 11 от следващите си 12 участия бившият №1 неизменно беше част от финална осмица, а между 2012 и 2016 г. изигра пет финала на червените кортове във френската столица.

В опит да стигне до втората седмица на турнира за девета поредна година Джокович ще се изправи срещу поставения под №13 Роберто Баутиста Агут. Испанецът се наложи с 6:4, 7:5, 6:3 срещу друг от квалификантите - Сантяго Хиралдо от Колумбия.

Джокович срещна много вдъхновена игра от 21-годишния Мунар. Испанецът имаше само девет мача на ниво АТП, когато влезе в квалификациите в Париж. След три победи в пресявките той си осигури първо участие в "Ролан Гарос", а дебютът му беше повече от впечатляващ - обрат от 0:2 до 3:2 срещу финалиста от 2013 г. Давид Ферер.

Мунар показа големия си потенциал и срещу Джокович. Младият испанец показа голяма борбеност и солидна игра от основната линия. Той реализира пробив още в първия гейм, но шампионът в Париж от 2016 г. отговори със серия от четири поредни гейма.

Джокович удържа преднината си до 5:3 и получи шанс да сервира за спечелването на мача. Мунир показа характер и върна пробива пасив в последния възможен момент. Испанецът успя да се добере до тайбрек, но там по-големият опит и класа на сърбина пролича - 7:1.

Във втората част битката продължи с пълна сила. Двамата размениха по един пробив в началото на сета, а равенството се задържа до 4:4. Решаващ се оказа деветият гейм, в който Джокович спечели за втори път подаването на съперника, след което при свой сервис приключи втората част.

Мунар, който заема 155-ото място в световната ранглиста, продължи да се бори с всички сили и в третия сет. Джокович обаче стигна до пробив в седмия гейм и това се оказа достатъчно за чиста победа, въпреки че испанецът имаше шанс да навакса пасива си.

Джокович завърши мача с повече печеливши удари - 39 срещу 28, но допусна и повече непредизвикани грешки - 33 срещу 23.

Двамата имаха по седем възможности за пробив, но сърбинът показа по-голяма ефективност и реализира пет срещу три за Мунар.

В същото време поставеният под №17 Томаш Бердих отпадна от турнира. В много драматичен двубой, който беше прекратен вчера заради дъжд и се доигра днес, чешкият тенисист навакса два сета пасив, но въпреки това загуби от французина Жереми Шарди - 6:7 (5), 6:7 (8), 6:1, 7:5, 2:6.

Място в третия кръг намери испанският ветерани Фернандо Вердаско. 34-годишният тенисист от Мадрид, който е поставен под №30, надигра с лекота аржентинския квалификант Гуидо Андреоци - 6:3, 6:2, 6:2. Следващият съперник на Вердаско ще е победителят от мача между Григор Димитров и Джаред Доналдсън.

Dnevnik.bg