Григор Димитров се промъкна в третия кръг на "Ролан Гарос" след петсетова битка и драматичен обрат срещу американеца Джаред Доналдсън. Българският тенисист спечели с 6:7 (2), 6:4, 4:6, 6:4, 10:8 след четири часа и 20 минути игра.

Димитров показа голямо непостоянство, а играта му беше изпълнена с възходи и спадове. Той направи някои запомнящи се отигравания и пласира 67 печеливши удара. Шампионът от финалите на АТП обаче допусна и 49 непредизвикани грешки, цели девет от които двойни.

Доналдсън играеше вдъхновено, а ретурите му създадоха сериозни проблеми за Димитров. За разлика от американеца българинът изпитваше големи трудности при посрещане, което превърна двубоя в оспорвана битка с непредвидим край.

Отличната подготовка на световния №5 се оказа ключът към победата. В края на мача Доналдсън, за когото това беше втори пореден петсетов двубой, започна да получава схващания в бедрените мускули. Американецът не издържа физически, а Димитров остана свеж до последната точка.

С успеха днес българският тенисист изравни най-доброто си класиране в "Ролан Гарос". Той достигна до третия кръг едва за трети път при осмото си участие в турнира. Миналата година на пътя му към осминафиналите застана Пабло Кареньо Буста (5:7, 4:6, 4:6), а през 2013 г. беше спрян от тогавашния №1 Новак Джокович (2:6, 2;6, 3:6).

В опит да се стигне до втората седмица в Париж за пръв път в кариерата си Димитров ще се изправи срещу испанския ветеран Фернандо Вердаско. 34-годишният тенисист от Мадрид преодоля третия кръг с безпроблемна победа срещу аржентинския квалификант Гуидо Андреоци - 6:3, 6:2, 6;2.

Мачът с Доналдсън започна кошмарно за Димитров. Българинът направи цели три двойни грешки в откриващия гейм и беше пробит на 15. Доналдсън стартира на другия полюс. Два отлични сервиса, които останаха без отговор, последвани от още две бързи точки осигуриха на американеца безпроблемно затвърждаване на пробива.

Димитров заигра по-стабилно от дъното на корта и това даде мигновен резултат. Грешките на Доналдсън се увеличиха и пробивът бързо беше върнат - 2:2. Димитров загуби осем от първите девет точки в двубоя, но спечели 12 от следващите 14 и поведе с 3:2.

Българинът получи възможност за втори пореден пробив, но Доналдсън се спаси с ас. Световният №5 получи още два шанса да спечели подаването на съперника за 4:2. 21-годишният американец обаче успя да ги отрази и да измъкне гейма.

След добрите минути се стигна до нов спад в играта на Димитров. Той направи нови две двойни грешки и изостана с 0:40 в деветия гейм. Първата точка за пробив беше спасена, но при втората Доналдсън закачи основната линия и българинът изпрати бекхенда си в мрежата - 4:5.

Доналдсън не успя да се справи с напрежението, сервирайки за спечелването на сета. Той изостана с 15:40, спаси двете поредни точки за връщане на пробива, а след това отрази и трета. Американецът стигна до сетбол, но Димитров отговори с брутален ретур от форхенд по късия обратен диагонал. Последваха две поредни непредизвикани грешки на 57-ия в света и пробивът беше върнат в последния момент - 5:5.

В крайна сметка двамата стигна до тайбрек. Доналдсън нанесе първия удар в решаващия гейм. Той реализира два поредни минипробива и поведе с 4:1, а диреткна точка от сервис му осигури аванс от четири точки при смяната на полетата. Американецът не допусна срив и след 7:2 взе първата част.

След като в първия сет имаше цели 12 точки за пробив, вторият предложи само една възможност. Тя се откри пред Димитров и беше достатъчна за спечелването на сета. Българинът доста подобри началния си удар. Той загуби само пет от разиграните 25 точки в подаванията му и не даде нито един шанс за пробив на съперника.

Шампионът от финалите на АТП продължи да има проблеми с ретура си и печелеше малко точки при посрещане, въпреки че Доналдсън вкара само 44% от първите си сервиси във втория сет.

Димитров обаче се добра до шанс за пробив в петия гейм и го реализира, след което затвърди предимството си и поведе с 4:2. Българинът беше стабилен в следващите си две подавания, като особено във второто направи няколко впечатляващи отигравания, които сложиха край на втория сет.

Димитров не успя да пренесе инерцията в третия сет. Той се разви по идентичен начин - сервиращите отново имаха предимство и се стигна до една-единствена възможност за пробив.

След като в първите си четири подавания нямаше никакви проблеми, Димитров се пропука при 4:5, когато сервираше за оставане в сета. Той допусна много лека грешка от печеливша позиция и изостана с 15:30. Последваха още два непредизвикани пропуска от ракетата на българина, които подариха третия сет на Доналдсън.

Двубоят продължи в същия ритъм. Продължителните разигравания бяха рядкост, а точките най-често продължаваха до три-четири удара и приключваха в полза на сервиращите.

Димитров се добра до ранен шанс да спечели подаването на Доналдсън и го реализира, за да поведе с 2:1. Това се оказа първата и единствената точка за пробив в четвъртия сет. Българският тенисист затвърди пробива, след като му се наложи да обръща четвъртия гейм от 15:30. При 4:3 за Димитров Доналдсън поиска медицински таймаут заради болки в бедрото. След подновяването на играта световният №5 спечели убедително следващите си две подавания и вкара мача в решаващ пети сет.

Финалната част на дуела вървеше гейма за гейм. Сервиращите печелеха убедително подаванията си, а посрещащите не получиха нито един шанс за пробив в първите 14 гейма.

Доналдсън все по-често изпитваше болки в лявото бедро, а накрая започна да се хваща и за дясното. Почти при всяка почивка той получаваше медицинска помощ, но се връщаше изпълнен с желание за борба.

Димитров най-накрая се възползва от проблемите на съперника и проби на нула, за да поведе с 8:7.

Българинът обаче допусна неочакван срив, сервирайки за спечелването на мача, и Доналдсън веднага върна пробива.

Физическите сили на американеца все пак го напуснаха. Димитров отново спечели подаването на съперника за 9:8 и този път не пропусна възможността да сложи край на драматичната битка при свой сервис.

Още двама от големите претенденти в Париж оцеляха след петсетови битки - Александър Зверев и Кей Нишикори.

Поставеният под №2 Зверев губеше с 1:2 сета срещу сърбина Душан Лайович, но направи обрат и спечели с 2:6, 7:5, 4;6, 6:1, 6:2 след 3.24 часа игра.

Германецът, който спечели мастърса в Мадрид и игра финал в Рим, е сочен от букмейкърите и специалистите за най-голямата заплаха за трона на Рафаел Надал.

Следващият съперник на 21-годишния тенисист е босненецът Дамир Джумхур, който също трябваше да премине през петсетова битка - 6:3, 6;3, 5:7, 1:6, 7:5 срещу Раду Албот от Молдова.

Нишикори също беше в тежка ситуация, след като изоставаше с 1:2 сета срещу бурно подкрепяния от публиката на централния корт Беноа Пер. Японецът обаче показа здрави нерви и спечели с 6:3, 2:6, 4;6, 6:2, 6:3 след три часа игра. В спор за място на осминафиналите той ще се изправи срещу още един французин - Жил Симон.

Поставеният под №8 Давид Гофен премина най-лесно през втория кръг от водещите тенисисти. Белгиецът надигра участващия с "уайлд кард" Корентин Муте със 7:5, 6:0, 6:1 и очаква победителя от мача между Гаел Монфис и Мартин Клижан.

Dnevnik.bg