С изключителна игра на вратаря Брейдън Холтби "Вашингтон кепитълс" спечели инфарктна победа с 3:2 срещу "Вегас голдън найтс" във втория мач от финала за купа "Стенли".

Столичани изравниха резултата в серията и отнеха домакинското предимство на тима от Лас Вегас, който стигна до битката за титлата в дебютния си сезон в Националната хокейна лига (НХЛ).

Ларс Елер се отличи с гол и две асистенции, а Холтби направи магическо спасяване две минути преди края, за да удържи аванса на "Вашингтон". Капитанът Александър Овечкин и вторият капитан Брукс Орпик отбелязаха другите две попадения за успеха на "Кепитълс".

"Това беше невероятно спасяване. Видяхте какви бяха емоциите на скамейката. В момента, в който той направи това спасяване, бях сигурен, че ще спечелим този мач", заяви старши треньорът на "Вашингтон" Бари Троц.


"Вашингтон" направи обрат в мача, след като Джеймс Нийл откри резултата в полза "Вегас" след осем минути игра. Две минути и половина преди края на първата третина Елер изравни след подаване на Михал Кемпни в ситуация четирима на четирима. Датчанинът отбеляза шестото си попадение в тазгодишните плейофи.

Пет минути след началото на втората част Овечкин изведе "Вашингтон" напред. Руснакът прати шайбата във вратата от малък ъгъл след подаване на Елер. Четири минути и половина по-късно Орпик увеличи аванса на столичани след нова асистенция на Елер.

Орпик сложи край на серия от 220 поредни мача без отбелязан гол, включително 39 в плейофите. 37-годишният защитник не се беше разписвал в плейофен мач от април 2014 г., когато играеше за "Питсбърг пенгуинс".

Две минути преди края на втората третина Ший Тиодор намали изоставането на "Вегас" с втория си гол от началото на финалите.

В последната част на двубоя на сцената излезе Холтби. Вратарят направи 15 спасявания във финалните 20 минути, девет от които в ситуации, в които отборът му играеше в намален състава.

В период от 68 секунди гостите дори бяха с двама души по-малко на игрището, но Холтби отново се отличи с ключова намеса. Той завърши двубоя с 37 спасявания, като отрази всеки един от последните 16 точни удара на противниковите играчи. "Слава богу, че той ни е вратар", каза Овечкин след мача.


Лошата новина за "Вашингтон" е контузията на центъра Евгений Кузнецов. Той напусна игрището в 15-ата минута с болки в лявата ръка след сблъсък с Брейдън Макнаб и не се завърна до края на мача. След двубоя Троц каза, че на този етап няма яснота около състоянието на Кузнецов.

Следващите два мача от финалите са във Вашингтон на 5 и 7 юни от 3.00 часа българско време. Петият двубой ще е на 10 юни в Лас Вегас. Играе се до четири победи от максимално възможни седем мача.

"Никой не си е мислил, че ще спечелим серията с 4:0. Ще има възходи и спадове. Случвало ни се е и преди. Играем добре като гости, така че сега трябва да загърбим тази загуба, да се поучим от грешките си и да опитаме да се справим по-добре в следващия мач", заяви центърът на "Вегас" Ерик Хаула.

Дневник