Старши треньорът на "Реал" (Мадрид) Зинедин Зидан се оттегли от поста си. 45-годишният французин свика извънредна пресконференция и изненадващо обяви, че напуска отбора.

Зидан застана начело на "Реал" в началото на 2016 г., за да замени уволнения Рафаел Бенитес. За две години и половина бившият полузащитник спечели девет трофея и влезе в историята с три поредни купи в Шампионската лига.

"Като президент на "Реал" днес се появявам заедно със Зинедин, но мисля, че той трябва да вземе думата. Вчера ми съобщи едно неочаквано решение. Мога само да кажа, че го подкрепям", каза Флорентино Перес, който пръв взе думата на пресконференцията.

Още откакто Зидан реши да се захване с треньорството, Перес често повтаряше, че един ден французинът ще води "Реал". Той започна кариерата си през лятото на 2014 г. като наставник на втория отбор на белите - "Кастия", преди още да е придобил необходимия лиценз. Година и половина по-късно легендарният халф пое първия тим и постигна изключителни успехи.

Зидан записа 149 мача като старши треньор на "Реал", като в тях постигна 104 победи при само 16 загуби и голова разлика 393:160.

"Oбичам този клуб, но е време за промяна. Отборът има нужда от нея", каза Зидан при оттеглянето си.

"Имаше сложни моменти през сезона, които ми се отразиха. Играчите се нуждаят от промяна. Трябва да им благодаря за всичко, защото те са тези, които се борят на терена", допълни той.

"Играчите са невероятни. За тях е много трудно, защото това е огромен клуб и ние винаги ги поставяме под голям натиск. Идва момент, в който си казваш: "Какво повече мога да поискам от тях?" Мисля, че те се нуждаят от друг дискурс, за да печелят отново", каза още французинът.

Оттеглянето на Зидан от поста веднага породи слухове, че мястото му ще бъде заето от дългогодишиня мениджър на "Арсенал" Арсен Венгер.

Според радио "Кадена сер" обаче фаворит е Маурисио Почетино. Аржентинецът наскоро подписа нов договор до лятото на 2023 г. Испанските медии обаче твърдят, че в контракта има клауза, която му позволява да разговаря с клубове от ранга на "Реал" и ПСЖ.

Бившият халф на мадридчани Хосе Мария Гутиерес-Гути също е споменаван като вариант. От пет години той работи с детско-юношеските отбори в академията на "Реал". Слуховете свързват с поста и селекционера на Германия Йоахим Льов, който наскоро обяви, че ще остане начело на бундестима до 2022 г.

Дневник