Мъжкият национален отбор на България по волейбол се завръща с мачове в зала "Арена Aрмеец" в София след пауза от над две години и половина. Днес възпитаниците на Пламен Константинов започват участието си във втория кръг от Лигата на нациите, която от тази година заменя Световната лига.

В петък, събота и неделя националите ще приемат съответно Сърбия, Австралия и европейския шампион Русия. И трите двубоя на българите са от 20.00 часа, като мачовете ще бъдат излъчени на живо в страницата на А1 във "Фейсбук".

"Радвам се, че след пауза, големият волейбол се завръща в София в зала "Арена Армеец". Надявам се нашите верни фенове да ни подкрепят, а ние, естествено, ще се постараем да им се отблагодарим с добра игра", заяви селекционерът Пламен Константинов в навечерието на турнира.

За последно волейболистите играха в "Арена армеец" при домакинството на европейското през 2015 г. Пред пълната зала с капацитет 12 500 зрители националите бяха близо до отличие, но допуснаха обрат от 2:0 до 2:3 от Франция в полуфинала. В спора за третото място българите отстъпиха с 1:3 от Италия.

"Имаме страхотни спомени от европейското първенство през 2015 г. Атмосферата е уникална и всички надскачат себе си с такава подкрепа", допълни Константинов. 

Следващото потенциално участие на националите в София ще бъде през есента. От 9 до 30 септември България е съдомакин на световното първенството с Италия. Волейболистите ще играят в "Арена Армеец", ако заемат едно от първите три места в групата си във Варна с отборите на Полша, Иран, Куба, Финландия и Пуерто Рико.

Преди седмица националите стартираха Лигата на нациите с две победи и една загуба. Възпитаниците на Константинов постигнаха труден успех с 3:2 срещу домакина Китай, последван от поражение с 1:3 от САЩ, а в последния двубой българите се справиха по отличен начин с 3:1 срещу Аржентина.

За втория кръг Константинов няма да може да разчита на двама основни играчи - центъра Николай Николов и диагонала Цветан Соколов. Играчът на "Лубе" оперира коляното си в средата на май и ще пропусне световното.

Сърбия и Русия също не са в оптимален състав заради контузии. Сърбите ще бъдат без диагонала Александър Атанасийевич и центъра Марко Подрасчанин. Звездата на Русия Дмитрий Мусерски също пропуска надпреварата в София заради болки в коляното.

България ще бъде домакин на още един турнир от Лигата на нациите. От 15 до 17 юни в зала "Конгресна" във Варна националите ще приемат Франция, Канада и Бразилия.

Дневник