Третият кръг на "Ролан Гарос" отново се оказа непреодолимо препятствие за Григор Димитров. Българският тенисист загуби от испанеца Фернардо Вердаско с 6:7 (4), 2:6, 4:6 и за девети път при деветото си участие не успя да стигне до втората седмица на най-престижния турнир на червени кортове.

Димитров загуби по болезнен начин първата част на мача, като пропиля цели четири сетбола, а след това допусна обрат в тайбрека. В началото на втория сет българинът имаше два шанса да пробие подаването на съперника, но отново не се възползва и това доведе до огромен срив в играта му.

Вердаско направи серия от седем поредни гейма, която му осигури скоростно спечелване на втория сет и аванс от 3:0 в третия. Григор Димитров най-накрая спря пропадането за 1:3, а впоследствие дори стигна до равенство - 4:4. Два гейма по-късно обаче двубоят приключи с 44-ата непредизвикана грешка на шампиона от финалите на АТП.

Димитров допусна втора поредна и общо трета загуба в петия си мач с Вердаско. Това беше втората им среща за сезона след тази във втория кръг на мастърса в Индиън Уелс, когато испанецът се наложи със 7:6 (4), 4:6, 6:3.

Димитров завършва сезона на червени кортове със седем победи и пет загуби. Преди година българинът отново отпадна в третия кръг в Париж след загуба в три сета, като тогава на пътя му застана Пабло Кареньо Буста.

С достигането си до четвъртия кръг Вердаско също изравни най-доброто си постижение на "Ролан Гарос". Той ще е част от осминафиналите за седми път след 2007, 2008, 2009, 2010, 2014 и 2017 г.

В опит да влезе за пръв път до финалната осмица в Париж 34-годишният испанец ще се изправи срещу Новак Джокович или Роберто Баутиста Агут. "Ролан Гарос" е единственият турнир от Големия шлем, в който Вердаско не е достигал до четвъртфиналите.

Първият сет на двубоя между Димитров и Вердаско предложи страхотна битка. Двамата стартираха с размяна на пробиви в първите си подавания, след което стабилизираха началния си удар.

Българинът печелеше сравнително комфортно сервис геймовете си и държеше съперника под напрежение. Два пъти испанецът трябваше да сервира за оставане в сета - при 4:5 и 5:6. В първия случай той се справи без проблем, но при втория беше изправен до стената.

Цели четири пъти Димитров имаше шанс да пробие и да спечели сета. Особено разочароващи за него бяха два от тях. При едната той скъса кордажа на ракетата в разиграване, в което имаше инициативата, а при другата позволи на Вердаско да пласира ас от втори сервис.

Опитният испанец измъкна подаването си и стигна до тайбрек. В него Димитров поведе с 3:1, но загуби шест от следващите седем точки, а с това и първия сет след един час игра.

Димитров имаше възможност да вземе ранно предимство във втория сет. Той два пъти стигна до точки за пробив при 1:1, но отново не се възползва. Това се оказа повратен момент в двубоя.

От 2:2 Вердаско направи серия от седем поредни гейма, която му осигури скоростно спечелване на втория сет и аванс от 3:0 в третия. Димитров най-накрая спря пропадането за 1:3, а в следващия гейм дори получи две поредни възможности за пробив.

При първата българинът получи шанс да играе на втори сервис, последва дълго разиграване, при което предимството беше на негово страна, но завърши с неуспешен опит за къса топка. При втория шанс обаче Димитров пласира чудесен ретур от форхенд по обратния диагонал и проби - 2:3.

Още в следващия гейм се стигна до нова порция непредизвикани грешки от ракетата на световния №5. Той допусна скоростен пробив на 15, но след това отново спечели подаването на испанеца. Този път българинът успя да затвърди пробива и след ас се стигна до първото равенство в сета - 4:4.

Всички тези усилия обаче се оказаха напразни. Вердаско взе следващото си подаване, принуди Димитров да сервира за оставане в мача и 27-годишният българин се пропука.

Димитров завърши мача с 44 непредизвикани грешки - с 13 повече от Вердаско. Българинът пласира по-голям брой печеливши удари - 34 срещу 21. Почти половината от уинърите на световния №5 обаче дойдоха в първия сет.

Двамата имаха еднакъв брой шансове за пробив - по 10. Вердаско беше значително по-ефективен, като реализира шест и спаси седем.

Дневник