Носителят на 12 титли от Големия шлем Новак Джокович преодоля още едно тежко испанско предизвикателство и се класира за осминафиналите на "Ролан Гарос". След като в предишния си мач пречупи дебютанта Хауме Мунар след три трудни сета, днес сръбският тенисист спечели много изтощителна битка с поставения под №13 Роберто Баутиста Агут.

Двубоят на корт "Сюзан Ленглен" продължи 3 часа и 47 минути. Баутиста Агут имаше чудесна възможност да поведе с 2:1, но два пъти изпусна пробив аванс в третата част. Вторият път беше при резултат 5:3, когато сервираше за спечелването на сета.

Джокович успя да се добере до тайбрек и да го спечели, което се оказа решаващият момент в двубоя. Баутиста Агут, който в навечерието на турнира загуби своята майка, нямаше сили да се противопостави на сърбина в четвъртата част.

Дъждът, който започна да вали над френската столица, допълнително затрудни испанеца. След ожесточената битка и маратонските разигравания в първите три сета Джокович набързо натрупа солиден аванс от 5:1 в четвъртия. Баутиста Агут върна единия пробив, но веднага след това отново загуби подаването си и това сложи край на двубоя.

За да се класира за четвъртфиналите в Париж за девета поредна година, Джокович ще трябва да се справи с още един испанец - Фернанрдо Вердаско. Вердаско стигна до четвъртия кръг след трисетова победа над Григор Димитров - 7:6, 6:2, 6:4.

Поставеният под №2 Александър Зверев направи още един страхотен обрат в тазгодишния "Ролан Гарос". 21-годишният германец спаси мачбол и спечели много драматична победа срещу босненеца Дамир Джумхур - 6:2, 3:6, 4:6, 7:6 (3), 7:5.

Джумхур показа страхотен тенис и стигна до мачбол при 5:4 в решаващия пети сет. Зверев обаче се спаси с перфектен сервис, след което реализира ключов пробив за 6:5. Със стабилен начален удар и трети пореден гейм на сметката си германецът стигна до победата.

Освен че имаше мачбол при 5:4 в решаващия петия сет, Джумхур сервираше за победата при 6:5 в четвъртата част. Зверев обаче показа характер и се измъкна от трудните ситуации, за да постигне първия си успех в турнирите от Големия шлем срещу тенисист от топ 50.

Зверев, който беше определен от специалистите и букмйекърите за най-голямата заплаха за трона на Рафаел Надал в Париж, направи втори пореден обрат в пет сета. В предишния кръг той надигра сърбина Душан Лайович с 2:6, 7:5, 4:6, 6:1, 6:2.

Едва за втори път при 12-ото си участи в турнирите от Големия шлем Зверев достига до четвъртия кръг. Първият беше на миналогодишния "Уимбълдън", когато беше спрян от Милош Раонич след петсетова битка.

В опит да се класира за първия си четвъртфинал в Големия шлем световният №3 ще се изправи срещу победителя от мача между французина Лука Пуи и руснака Карен Хачанов.

Японецът Кей Нишикори също продължава напред в Париж. Бившият №4 в света постигна безапелационна победа срещу представителя на домакините Жил Симон - 6:3, 6:1, 6:3 след два часа игра.

Дневник