Обединената кандидатура на САЩ, Канада и Мексико за домакинство на световното първенство по футбол през 2026 г. получи много по-висока оценка от самостоятелната кандидатура на Мароко.

И двете оферти все пак събраха достатъчно точки, за да преминат предпоследната фаза от надпреварата - финалната инспекция на ФИФА за стадионите и инфраструктурата.

Домакинът на първия в историята мондиал с 48 отбора ще бъдат избран на 13 юни. Право на глас ще имат 206 от общо 211 страни, които членуват във ФИФА. Мароко, САЩ, Канада и Мексико няма да гласуват като кандидати за домакинство, а Гватемала е изключена от световната футболна федерация за неопределено време.

В петък петчленната работна група на ФИФА, която оценява двете предложения, представи доклад от 220 страници. Северноамериканската кандидатура е получила 4 от максималните 5 точки, а тази на Мароко - 2.7 точки. Минималното изискване за преминаване във финалната фаза беше 2 точки.

"Двете предложения са счетени за допустими, тъй като са изпълнили или надхвърлили минималните изисквания за домакинство според техническата оценка за световното първенство през 2026 г.", се казва в доклада на работната група.

Откакто окончателно станаха ясни претендентите за домакинство, всеки един от тях беше сочен за фаворит в даден момент. Първоначалното обединената кандидатура на САЩ, Канада и Мексико беше считана за сигурен победител. След това противоречивите действия на Доналд Тръмп изведоха Мароко с едни гърди напред. Сега трите северноамерикански страни отново са в ролята на фаворити.

Основната причина за това е, че финалите през 2026 г. ще са с 48 отбора, което ще е голям тест за капацитета на страната домакин. Това е една от най-силните точки в съвместната кандидатура на САЩ, Канада и Мексико. Тяхната заявка е с 23 града, от които ще бъдат отсети 16.

Северноамериканците обещаха на ФИФА да постигне нови рекорди за приходи и посещаемост. Беше изчислено, че евентуално провеждане на шампионата в САЩ, Канада и Мексико ще генерира печалба между 11 и 14 милиарда долара.

За Мароко големият проблем е инфраструктурата. Докато американската кандидатура ще разчита почти изцяло на вече готови обекти, африканската се нуждае от доста инвестиции в стадиони, транспортна система, хотелска база и др.

Кандидатурата на Мароко включва 14 стадиона в 12 града, а страната обяви проектобюжет от близо 16 милиарда долара. Близо 3 милиарда долара се планира да бъдат похарчени в изграждането и реконструкцията на спортните съоръжения. Още 9.6 милиарда трябва да бъдат инвестирани за здравеопазване и транспортна система, а други 3.2 милиарда ще отидат за разширяването на капацитета на хотелската база.

Мароко се включва за пети път в надпреварата за домакинство след неуспешните опити за световните през 1994, 1998, 2006 и 2010 г. В три от тях страната беше близо до победата, но остана на втора позиция зад САЩ (1994 г.), Франция (1998 г.) и Южна Африка (2010 г.

Дневник