Шампионът в Обиколката на Италия Крис Фрум очаквано ще вземе най-много от наградния фонд на състезанието. Британският колоездач на "Скай", който триумфира с розовата фланелка и стана едва седмият състезател в историята, спечелил и трите големи обиколки, ще получи около 240 хиляди евро.

Най-голямата част от тях – 200 хиляди евро, идват от триумфа на Фрум в генералното класиране. Той ще вземе и 5000 евро за победата си в класирането при катерачите. Фрум е първият колоездач след Марко Пантани през 1998 г., който печели едновременно розовата и синята фланелка. Отделно от тази сума британецът ще получи 1500 евро за трите си дни в синьото трико и 3000 за розовото.

Още 25 052 евро му се полагат като бонус за представяне в отделните етапи. Фрум спечели две етапни победи в 101-ото Джиро. 

Преди година победителят Том Дюмулен получи 250 хиляди евро, макар че тогава той беше много по-дълго време с розовата фланелка.

Сумата от 240 хиляди евро не може да се сравнява с полученото от Фрум в Обиколката на Франция. След четвъртата си победа в Тура през 2017 г. британецът и неговият тим "Скай" получиха 715 690 евро – почти една трета от наградния фонд на състезанието.

Обикновено наградните фондове в състезанията се изплащат накрая на годината. Често те се разпределят между всички състезатели в отбора и персонала. Колоездачите, които печелят като Фрум получават много по-големи суми от заплатите си и спонсорски договори.

Дневник