Нападателят на Перу Хосе Паоло Гереро ще може да играе на световното първенство в Русия. Капитанът на тима беше оправдан от трибунала на Швейцарския съд и ще може да води състава си при първото участие на световно от 1982 г. насам.

Правата на Гереро бяха спрени в началото на ноември, когато стана ясно, че се е провалил при допинг проверка след световната квалификация с Аржентина на 5 октомври. Рекордьорът по голове за Перу беше хванат с кокаин, а според информацията той е приел веществото чрез чаша чай.

Първоначално наказанието беше за шест месеца, но в момента, в който Гереро го изтърпя през май, санкцията беше увеличена на 14 месеца. Решението беше на Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.

В крайна сметка при второто обжалване на Гереро пред Швейцарския съд, решението беше счетено за неоснователно и той вече е с възстановени права.

"Това решение връща справедливостта и ме направи много щастлив. Благодарен съм на хората в съда в Швейцария", каза Гереро.

Той ще може да помогне на родината си, която е в тежка група на световното първенство, заедно с Франция, Дания и Австралия.

Дневник