Легендата на мотоциклетния спорт Валентино Роси ще потегли от първа позиция в Гран при на Италия, след като грабна блестящ полпозишън на пистата Муджело. Доктора зарадва публиката в родината си с перфектна обиколка 1:46.208. Той изпревари с 35 хилядни бившия си съотборник Хорхе Лоренсо.

Трети на стартовата решетка в неделя ще потегли настоящият съотборник на Роси Маверик Винялес. Лидерът в шампионата Марк Маркес ще стартира едва шести, докато Андреа Довициозо е седми.

Роси спечели полпозишън №55 в кралския клас и общо 65 в кариерата си. Той идва след близо двугодишно прекъсване, като последният му беше на пистата Мотеги през 2016 г. През сезон 2016 г. Роси спечели общо три квалификации, като беше най-бърз на Херес и отново на Муджело.

"Много емоционален момент за мен, особено обиколката след полпозишъна. Това беше една голяма изненада, защото тази година в квалификациите винаги имам проблеми. Днес обаче бях на ниво и обиколката великолепна", каза Роси.

Той очаква много трудно състезание в неделя, имайки предвид че до него стартира Лоренсо, който е победител в пет от последните шест състезания на Муджело.

Дотук през сезона Роси е четвърти в класирането като има 56 точки. Той записа два подиума, завършвайки трети на старта на годината в Доха и при последния старт в Льо Ман.

Лидер е Маркес с 95 точки, пред Винялес с 59. Следват Йоан Зарко с 58, Роси и Данило Петручи (54).

Дневник