Рафаел Надал продължава уверено курса към 11-а титла на "Ролан Гарос", след като стигна фазата на осминафиналите без особени проблеми. Испанецът се справи с Ришар Гаске и само за час и 58 минути стигна до чиста победа 6:3, 6:2, 6:2.

Както и в предишните си два мача Надал не изгуби сет и доказва, че се намира в отлична форма. Десеткратният шампион в Париж се класира за своя 13-и осминафинал. Дотук в кариерата си Надал е отпадал само веднъж в третия кръг и това се случи преди две години.

В следващия кръг Надал ще се изправи срещу 70-ия в световната ранглиста Максимилиан Мартерер. Германецът, който е на 22 години победи в три сета естонеца Юрген Зоп.

Французинът беше конкурентен на световния №1 само в края на първия сет, когато успя да навакса изоставане от 0:5 до 3:5. След това обаче Надал не допусна никакви спадове, а след втория сет Гаске буквално се предаде. В края на мача французинът отново показа съживяване, но вече беше късно да измъкне нещо.

"Чувствам се много добре. Започнах силно мача и може би се възползвах от това, че Ришар не намери ритъма си. После при 5:0 допуснах лек спад, вятърът също беше срещу мен и той отговори. Понякога като започнеш толкова силно се стига до подобни неща", каза Надал.

В неделя носителят на 10 титли във френската столица ще навърши 32 години.

Световният №1 започна ударно двубоя и поведе с 5:0. Тогава Гаске отказа да се предаде и успя да спечели три поредни гейма, за да върне поне малко интригата в сета. Последва убедителен сервис гейм на испанеца, за да затвори и първата част след само 34 минути.

Началото на втория сет беше идентично, след като Надал поведе с 4:0 и това се оказа решаващо. До края на частта той даде само два гейма на съперника си, а печелеше своите подавания много уверено.

Нивото на тениса спадна в последния трети сет, след като Гаске отново започна мудно. Едва към края му той започна да влиза в по-дълги разигравания, което беше породено и от поведението на Надал.

Световният №1 завърши с 66% вкаран първи сервис, при който спечели 82% от точките. Той беше много сигурен и при вторите подавания, където спечели 72%. За три сета Надал допусна само 15 непредизвикани грешки и направи 34 уинъра.

В друг мач от днешната програма в мъжката схема Фабио Фонини надигра драматично Кайл Едмънд в пет сета. Италианецът направи впечатляващ обрат, след като изоставаше с 1:2, но показа характер, за да спечели след 6:3, 4:6, 3:6, 6:4, 6:4 и 3.36 часа на корта.

Мачът беше много оспорван, както и се очакваше за сблъсък между 18-ия и 17-ия в схемата.

Фонини завърши със седем аса и пет двойни грешки, докато британецът със само две точки директно от сервис. Макар че италианецът допусна повече непредизвикани грешки – 60 срещу 48, той се възползва от по-големия си брой уинъри (41).

В следващия кръг Фонини ще срещне победителя от мача Марин Чилич и Стив Джонсън.

На осминафиналите пък един срещу друг ще се изправят Диего Шварцман и Кевин Андерсън. Аржентинецът надигра Борна Чорич със 7:5, 6:3, 6:3, докато Андерсън се справи с Миша Зверев в четири сета – 6:1, 6:7 (3), 6:3, 7:6 (4).

Най-драматичен се оказа мачът между Давид Гофен и представителят на домакините Гаел Монфис. Поставеният под №9 Гофен стигна до успеха в петсетова драма 6:7 (6), 6:3, 4:6, 7:5, 6:3, а мачът продължи 4.03 часа.

Гофен постигна трета победа в четвъртия си мач срещу 31-годишния парижанин, като единственият успех на Монфис е в квалификации от турнирите "Чалънджър".

Двамата тенисисти доиграваха мача от петък вечерта, когато заваля дъжд и всичко изглеждаше, че Монфис ще успее да спечели. Той пропусна четири мачбола в четвъртия сет, когато водеше с 5:4, но Гофен показа характер и се измъкна след час и 11, които продължи четвъртата част.

След това дойде криза в играта на Монфис и съперникът му се възползва от това. Той спечели петия сет само за 33 минути. В него и двамата тенисисти не бяха уверени, като си размениха общо шест пробива – четири за белгиеца и два за Монфис.

На осминафиналите Гофен ще срещне италианеца Марко Чекинато, който поднесе една от големите изненади, отстранявайки Пабло Кареньо Буста.

Дневник