Мъжкият национален отбор по волейбол загуби втора поредна загуба, отстъпвайки изненадващо с 0:3 (23:25, 23:25, 24:26) на Австралия в "Арена Армеец". Възпитаниците на Пламен Константинов направиха слаб мач срещу сочения за аутсайдер тим.

Българският тим вече е с отрицателен баланс в Лигата на нациите, като има две победи и три загуби.

Пламен Константинов даде почивка на състезателите, които играха преди ден срещу Сърбия и загубиха драматично с 2:3. Той пусна Георги Братоев, братята Николай и Розалин Пенчеви, както и дебютантът Илия Петков. Единствено Николай Учиков стартира като диагонал от игралите срещу Сърбия, но в действията му се видя умора.

Срещу българите излезе отбор, който нямаше какво да губи и австралийците играха много силно. Те бяха освободени, рискуваха при начален удар и заложиха на силните си страни – атака през центъра и такава от втора линия през зона 6.

От първия гейм Австралия диктуваше темпото и водеше през цялото време. България не успя да излезе напред в резултата нито за момент и загуби първата част с 23:25.

Във втория гейм ситуацията не се промени, а българските волейболисти се поддадоха на нервите. Това ги извади от равновесие и връщане в двубоя нямаше. След умората при Учиков селекционерът Пламен Константинов потърси промяна с пускането на Валентин Братоев на непривичния пост на диагонал. Той трябваше да играе там, след като Боян Йорданов продължаваше да лекува контузия.

Промяната не даде нужния резултат и Австралия успя да вземе и втората част. Третият гейм започна още по-зле заради контузията на разпределителя Георги Братоев. Той се приземи тежко на крака си и напусна, след като изпитваше много силна болка.

Въпреки това българският тим се съживи и играеше по-добре. На полето се появиха капитанът Виктор Йосифов, Тодор Скримов, Георги Сеганов и Учиков, което изведе българският тим напред. От пейката се появи и дебютантът Алекс Грозданов, който се представи на ниво.

България имаше два геймбола, но не се възползва от тях, като направи детински грешки. Първо Николай Пенчев удар антената, а след това Учиков прати топката в аут, с което даде победата на Австралия.

В българският тим най-резултатен беше Учиков с 11 точки, а Николай Пенчев завърши с десет. За австралийците с 15 се отчете Линкълн Александър-Уилямс, а Пол Сандерсън реализира десет.

"Не мисля, че трябва да се правят трагедии от тази загуба. Факт е, че играха нови момчета, които може би влязоха малко по-трудно в мача, а след това беше трудно да компенсираме. Очаквания не трябва да има, защото в момента нямаме аргументите да се борим", каза капитанът Йосифов.

Последният мач на България във втория турнир от Лигата на нациите е в неделя срещу Русия от 20 ч.

Дневник