Световният шампион Германия постави много въпросителни 15 дни преди първия си мач на първенството в Русия след загуба с 1:2 от Австрия. Бундестима отстъпи в предпоследната си контрола преди свеотвното, в мач в който беше далеч от най-доброто си ниво.

Германците поведоха в 11-ата минута с попадение на Месут Йозил, но след почивката Мартин Хинтерегер и Алесандро Шопф донесоха успеха на Австрия.

Успехът е първи за Австрия от повече от 30 години. За последно Вундертима спечели през 1986 г. с 4:1 в контролен мач. Това се случи още когато Германия беше разделена. Загубата е общо осма за Германия в 40 мача срещу Австрия.

Срещата в Клагенфурт беше пред отлагане заради проливен дъжд. Двубоят трябваше да започне в 19 часа, но първият съдийски сигнал беше даден 90 минути по-късно. Реферът Павел Краловец инспектираше терена няколко пъти, но дъждът постоянно се усилваше. Все пак около 20.30 часа двата тима излязоха на терена.

Капитанът на Германия Мануел Нойер се завърна в състава и изигра 90 минути. Вратарят обаче показа, че все още не е в оптимална форма и имаше проблеми най-вече при изнасянето на топката. Атаката водеше Нилс Петерсен, който обаче игра много рядко с топката, а зад него бяха Лерой Сане, Йозил и Юлиан Бранд. В центъра на отбраната заедно бяха Никлас Зюле и Антонио Рюдигер.

След 11 минути Германия поведе благодарение на грешка в австрийската защита. Вратарят Зибенхандъл не успя да изрита топката, която попадна в Йозил, а плеймейкърът на Германия нямаше проблеми да вкара с техничен удар – 1:0.

Германия имаше тотално надмощие и притежаваше топката в по-голямата част от мача, но не успя да стигне до много чисти положения. Това се случи и след почивката, когато Австрия се прибра и разчиташе на контраатаки или статични положения.

В 53-ата минута централният защитник Хинтерегер беше точен след центриране на Давид Алаба. Той беше оставен непокрит на далечната греда и засече топката от въздуха.

Вторият гол беше дело на Шопф в 69-ата минута отново след статично положение. До края на мача Йоахим Льов направи много промени. Той заигра с двама в атака, пускайки Марио Гомез, Тимо Вернер, Юлиан Дракслер и Марко Ройс, но и това не помогна.

Световният шампион няма победа в пет поредни мача. За последно тимът спечели в квалификация срещу Азербайджан през октомври (5:1). Последваха равенства с Англия (0:0), Франция (2:2), Испания (1:1), преди загубите от Бразилия (0:1) и Австрия.

Първият мач на Германия на световното първенство е на 17 юни срещу Мексико. Преди това световните шампиони ще играят контрола и със Саудитска Арабия.

На световното Германия е в група още с Швеция и Южна Корея.

В друг мач Англия победи Нигерия с 2:1 на "Уембли". Тимът на Гарет Саутгейт изигра добро първо полувреме и много колебливо второ, но стигна до победата с попадения на Гари Кейхил в седмата и Хари Кейн в 39-ата минута.

Точен за Нигерия беше Алекс Иуоби в началото на второто полувреме.

Англия игра в схема с трима централни защитници, като показа стабилност в защита. Старите грешки от липса на концентрация обаче не липсваха. В нападение си партнираха Рахийм Стърлинг и Хари Кейн.

Първият гол падна в седмата минута, когато Гари Кейхил засече центриране на Киърън Трипиър от корнер.

Нигерия влезе много трудно в двубоя и нямаше отговор на действията на англичаните. Африканците дори не показаха агресия, като губеха прекалено лесно топката.

В 39-ата минута Кейн удвои след подаване на Стърлинг, с което успокои тима си точно преди почивката.

Веднага след паузата Нигерия подходи с повече агресия и Иуоби намали. Той беше точен в 47-ата минута, възползвайки се от грешка в английската защита. До края на мача Англия имаше по-добрите положения, а най-големият пропуск направи резервата Дани Уелбек.

Дневник