Третият в световната ранглиста и втори поставен на "Ролан Гарос" Александър Зверев се класира на първия си четвъртфинал в турнири от Големия шлем. Германецът спечели трети пореден петсетов мач в Париж, след като пречупи руснака Карен Хачанов – 4:6, 7:6 (4), 2:6, 6:3, 6:3 след 3.29 часа.

Подобно на предишните си две срещи с Душан Лайович и Дамир Джумхур, Зверев отново мина през различни настроения и емоции, а мачът беше пълен с обрати.

На четвъртфинал Зверев ще срещне Доминик Тийм. Осмият в света за трета поредна година стига до най-добрите осем, след като през 2016 и 2017 игра полуфинал. Той победи в четири сета Кей Нишикори.

"Нямам против да играя петсетови мачове, аз съм млад, така че имам енергия", каза Зверев след срещата.

"Честно казано без феновете нямаше как да премина през този мач. Енергията, която ми давате е невероятна и няма друго такова усещане като тук в Париж", добави германецът.

Той завърши срещата със 17 аса срещу девет за Хачанов. Двамата направиха по 51 непредизвикани грешки, но решаващи за крайния изход се оказаха 63-те уинъра на германеца. Той направи 18 повече от съперника си.

В първия сет Хачанов реализира два пробива и успя да измъкне частта под носа на Зверев. Особено драматичен беше десетия гейм, в който и двамата имаха шансове, но все пак руснакът спечели, стигайки до три точки за пробив.

След това дойде 55-минутен втори сет, в който Зверев първи проби и изглеждаше сигурен, но допусна изравняване при 5:5 след едн гейм, който продължи близо 15 минути. В тайбрека и двамата грешаха много, но германецът спечели две поредни точки в края и изравни сетовете.

Това го разконцентрира и Хачанов направи много силна трета част, в която спечели пет поредни гейма и това се оказа решаващо. Зверев реши да съхрани сили за следващия сет и се предаде при 2:6. След това обаче германецът беше много по-силен и взе двата сета.

В началото на петия сет Зверев искаше помощ от физиотерапевт заради проблеми с пришки, но превъзмогна болката и успя да спечели. В последните два сета той показа повече енергия от съперника си и беше неудържим срещу руснака.

Съперникът му Тийм прекара с час по-малко на корта, след като победи Нишикори в четири сета. Австриецът започна много силно и спечели първите два сета за по-малко от час – 6:2, 6:0.

Последва маратонска трета част, която след 50 минути Нишикори измъкна. Той реализира пробив в 12-ия гейм, за да спечели сета със 7:5. Японецът се представи добре и в четвъртия сет, когато резултатът се движеше равен до 3:3.

След това Тийм проби и това се оказа решаващо, за да спечели с 6:4.

Той продължава да губи само по един сет в мачовете си, след като победи с 3:1 Стефанос Циципас и Матео Беретини. Тийм стигна до чиста победа единствено в първия кръг срещу Иля Ивашка.

Тийм има положителен баланс срещу Зверев от досегашните им шест мача – четири победи и две загуби. При последната им среща обаче германецът спечели, това стана във финала в Мадрид преди по-малко от месец.

Дневник