Хорхе Лоренсо покори за шести път мотоциклетното Гран при на Италия на пистата Муджело. Испанецът беше най-бърз в шестия кръг от шампионата в MotoGP като измина 23-те обиколки за 41:43.230 минути.

Победата е първа за Лоренсо от ноември 2016 г., когато триумфира в Гран при на Валенсия. Успехът е и пръв за испанеца, откакто кара за "Дукати".

Лоренсо изпревари с шест секунди съотборника си Андреа Довициозо, а трети завърши Валентино Роси. Доктора, който потегли от полпозишън за 65-и път в кариерата си, нямаше нужната скорост в състезателна дистанция.

"Много хора ме бяха отписали, но аз бях убеден, че трябва да се чувствам удобно на мотора. След промяната в резервоара се видя, че мога да съм по-постоянен. Първата ми победа с "Дукати" е като сбъдната мечта", каза Лоренсо след двойната победа на "Дукати".

Все пак Роси се качи на подиума във второ поредно състезание, а освен това стана първият пилот в историята, който достига границата от 5000 точки. Благодарение на третото си място деветкратният световен шампион вече има 5005.

"Много съм щастлив, получи се много трудно състезание, но се справихме дори с твърдата гума. Във втората половина на дистанцията можех да натискам и това ми помогна да се върна на подиума в Муджело, това беше целта ми", каза Доктора.

Той не успя да грабне осма победа на Муджело и първа от 2008 г. пред тифозите.

Световният шампион Марк Маркес падна и завърши едва 16-и. Той не взе никакви точки от състезанието, което съкрати аванса му на върха на само 23 точки.

Състезанието започна много драматично като Лоренсо се изстреля и поведе, а Роси нямаше как да удържи атаката му. Малко по-назад Марк Маркес спечели три позиции, но в един от завоите се докосна с Данило Петручи и го извади от идеалната линия.

Испанецът беше с твърди гуми, но това не му попречи бързо да се справи с Валентино Роси и да излезе втори. Световният шампион се движеше много добре, но 19 обиколки преди края падна. Той допусна грешка в завой №10, но още докато се пързаляше по асфалта опита да вдигне мотоциклета си.

По впечатляващ начин път напред си проби и Довициозо, който за няколко обиколки стигна до второто място, изпреварвайки Роси. Доктора имаше проблеми и беше изпреварен дори от Андреа Яноне със "Сузуки".

Битката между Роси и Яноне беше ожесточена в следващите обиколки, като двамата често разменяха позициите си по пистата. Все пак опитът на Доктора си каза думата и той успя да се възползва, карайки с по-високо темпо в края.

Напред Лоренсо нямаше никакви затруднения и в последните обиколки дори можеше да пази техниката, сваляйки темпото. Най-бързата обиколка пък направи Данило Петручи.

В последната обиколка Роси се доближи до Довициозо, но не успя да го атакува и така трябва да се задоволи с третото място. След тях завършиха Яноне, вторият пилот на "Сузуки" Алекс Ринс, Кал Кръчлоу, Данило Петручи, Маверик Винялес и Алваро Баутиста, а десети беше Йоан Зарко.

В генералното подреждане Роси се изкачи на второто място със 72 точки. Той има с 23 по-малко от лидера Маркес. Маверик Винялес е трети с 67 пред Довициозо 66, Зарко 64, Петручи 63 и Яноне 60.

Следващият старт за сезона е Гран при на Каталуня на 17 юни.

Дневник