Звездата на Бразилия Неймар се завърна по впечатляващ начин след тримесечнно отсъствие заради травма. Нападателят, който изкълчи глезен и счупи костица в края на февруари, изигра голяма роля за победата на бразилския национален тим над Хърватия в контролен мач. Селесао спечели с 2:0 с прекрасен гол на звездата на ПСЖ, а второто попадение беше дело на Роберто Фирмино.

Контролата беше първа за Бразилия преди световното първенство. Успехът пък е общо трети за 2018 г., след като през март бразилците надиграха Русия и Германия съответно с 3:0 и 1:0.

Мачът беше игран на стадион "Анфийлд" в Ливърпул. След седмица Бразилия ще срещне Австрия във Виена, което ще бъде и последна проверка преди световното в Русия.

Неймар вкара своя 54-и гол с националната фланелка в 84-ия си мач. Той вече е само на един зад Ромарио, който е трети в голмайсторската ранглиста на страната. Пред тях са легендата Пеле със 77 гола в 92 мача и Роналдо с 62 гола в 98 срещи.

Селекционерът на Бразилия Тите заложи на схема 4-3-3. В средата на терена започнаха Фернандиньо, Каземиро и Паулиньо, които се справиха с класната халфова линия на хърватите в състав Лука Модрич, Иван Ракитич и Милан Бадел. В нападение пък бяха Коутиньо, Габриел Жезуш и Вилиан.

Въпреки това на почивката Тите пусна Неймар вместо Фернандиньо и заигра с 4-2-3-1, давайки свободна роля на звездата си. Това даде голямо преимущество на бразилците, които бяха много по-остри. Те нямаха точен удар преди почивката, но през втората част бяха по-добрият отбор.

В 69-ата минута Коутиньо подаде на Неймар, той влезе в наказателното поле, залъга Шиме Върсалко и Цалета-Чар, след което с мощен удар не остави шансове на Даниел Субашич от около 10 метра – 1:0.

Хърватия така и не успя да отговори и в края на мача инкасира втори гол. Той беше дело на Роберто Фирмино, който отбеляза по ефектен начин, прехвърляйки хърватския страж. Асистенцията за гола беше на Каземиро.

Хърватският тим също ще има още една контрола преди световното. Тя ще бъде на 8 юни срещу Сенегал в Осиек. Хърватите са в група D заедно с Аржентина, Нигерия и Исландия, докато Бразилия е в Е с Швейцария, Коста Рика и Сърбия.

Дневник