Бившият №1 в света Новак Джокович стигна четвъртфиналите на "Ролан Гарос" след чиста победа над Фернандо Вердаско 6:3, 6:4, 6:2. За девета поредна година сърбинът се класира на тази фаза в Париж и показа, че бавно връща формата си от преди контузията в лакътя. Четвъртфиналът е общо 12-и за него на "Ролан Гарос".

Шампионът от 2016 г. направи много силен мач срещу испанеца, в койот грешките му бяха сведени до минимум. Той записа три аса, не направи нито една двойна грешка, а за три сета непредизвиканите му грешки бяха 29 срещу 48 на Вердаско.

Джокович показа много стабилна игра особено в сервис геймовете си. Той вкара 72% при първи сервис и спечели 62% от точките.

"Винаги е хубаво да стигнеш далеч на "Ролан Гарос". Обичам публиката в Париж, обичам кортовете, защото тук атмосферата е специална", каза сърбинът.

Той не изпусна двубоя от контрол нито за момент. В първата част направи пробив в четвъртия гейм, който се оказа решаващ и до края му само поддържаше дистанцията. Вторият сет започна с пробив на сметката на Джокович, но Вердаско отговори с такъв в шестия гейм.

Последва рибрейк от сърбина и 6:4 в негова полза в края. В третия сет Вердаско вече нямаше сили да се бори с бившия №1. Джокович поведе с 2:0 и в сета даде само два гейма на съперника си.

В следващия кръг носителят на 12 титли от Големия шлем ще срещне изненадата на турнира Марко Чекинато. Италианецът, който е 72-и в света и преди "Ролан Гарос" нямаше победа в турнири от Големия шлем, отстрани поставения под №8 Давид Гофен.

Чекинато се възползва от умората у белгиеца и го изхвърли след 7:5, 4:6, 6:0, 6:3 за 2.34 часа. Гофен беше много изморен след маратонския мач с Гаел Монфис и пропусна да се класира на втори четвъртфинал в Париж след 2016 г.

Италианецът реализира осем аса, беше близо до 70-те процента на сервис и спаси две от четирите точки за пробив, които даде на противника. Гофен беше много по-разконцентриран и даде общо 18 възможности на Чекинато да го пробие, което се случи шест пъти.

Първата част беше оспорвана, но в последния 12-и гейм Чекинато реализира пробив. Класата на Гофен си каза думата в следващия сет, когато белгиецът го измъкна.

Решаваща обаче се оказа третата част, когато Гофен дори не взе гейм. Тогава той рухна, спечели само осем точки на свой сервис и в четвъртия сет изглеждаше изтощен.

Дневник