С няколко магически изпълнения от далечно разстояние на Стеф Къри "Голдън стейт уориърс" пречупи "Кливланд кавалиърс" в последната четвърт и спечели убедително втория мач от големия финал в Националната баскетболна асоциация (НБА). Шампионите се наложиха със 122:103 и се доближих на две победи от третата си титла в последните четири години.

Къри отбеляза 33 точки и постави нов рекорд за най-много тройки във финален двубой в НБА - 9. Досегашното върхово постижение бяха осемте точни стрелби от далечно разстояние на Рей Алън в мач №2 от финала между "Бостън селтикс" и "Лос Анджелис лейкърс" през 2010 г.

Къри вкара 11 от 26-те си изстрела от игра, включително девет от 17-те зад дъгата. Пет от тройките му дойдоха в последната четвърт и се оказаха ключови за успеха. Към точковия си актив плеймейкърът на "Голдън стейт" добави осем асистенции и седем борби.

"Голдън стейт" водеше в резултата през цялата среща, като няколко пъти успяваше да отвори двуцифрена разлика. "Кливланд" обаче се бореше здраво и се държеше на разстояние, което да му позволи да мисли за обрат.

В началото на последната четвърт "кавалерите" съкратиха пасива си на седем точки с тройка на Леброн Джеймс. Къри обаче отговори с две скоростни попадения от далечно разстояние в рамките на 32 секунди, които вдигнаха разликата на 13 точки.

Осем минути преди края Къри вкара болезнена за съперника тройка със сирената от абсурдна позиция. Тя даде 14 точки аванс на домакините - 103:89, и прекърши желанието за борба у гостите. Две минути по-късно всичко приключи, след като плеймейкърът на "Голдън стейт" вкара тройка с фаул за 109:93.

"Много специална вечер. Надявам се да се случат още няколко специални неща и да спечелим още две победи", каза Къри след двубоя.

Кевин Дюрант добави 26 точки, девет борби и седем асистенции за успеха на "Голдън стейт". Клей Томпсън се отчете с 20 точки, Джавел Макгий завърши с 12 точки, а Дреймънд Грийн се отчете със седем асистенции и осем борби. Шон Ливингстън също имаше важен принос от пейката, след като вкара всяка една от петте си стрелби и записа 10 точки.

За "Кливланд" най-всички отново беше Леброн Джеймс, който остана много близо до трипъл-дабъл - 29 точки, 13 асистенции и девет борби. Той показа обичайната си висока ефективен в стрелбата от игра - 10 от 20, но беше далеч от изумителните стандарти, които постави в тазгодишните плейофи.

Джеймс игра с ужасяващ кръвоизлив в лявото око, не беше толкова агресивен в пробивите си към коша, а в края си пролича, че е доста уморен. Въпреки това той отново изигра най-много минути от всички на игрището - 44.

Dnevnik.bg