Световният №1 Рафаел Надал премина през неочаквано труден двубой с германския дебютант Максимилиан Мартерер, но стигна четвъртфиналите на "Ролан Гарос". Десеткратният шампион в Париж се наложи с 6:3, 6:2, 7:6 (4) след два часа и половина игра.

Мачът предложи много здрава битка между двама левичари със солидна игра от основната линия, които допускат много малко непредизвикани грешки. Маратонските разигравания започнаха от първата точка, а изиграването на първите пет гейма отне половин час.

Мартерер, за когото това е първо участие в "Ролан Гарос" и общо трето в турнирите от Големия шлем, проби още в откриващия гейм. 23-годишният германец затвърди предимството си и поведе с 2:0.

Надал успя бързо да изравни за 2:2. В петия гейм испанецът отново беше изправен пред пробив, но спаси двете възможности, които се откриха пред Мартерер, и поведе с 3:2. В ответния гейм десеткраният шампион на свой ред стигна до три поредни точки за пробив и успя още при първата. С пробив аванс той не изпусна първия сет от контрол, печелейки уверено следващите си две подавания.

Във втората част Надал вдигна оборотите и за 70-ия в световната ранглиста стана трудно да следва темпото му. Световният №1 проби още на старта. Той поддържаше преднината си до 5:2, когато реализира втори пробив, с който сложи край на сета.

Изоставането на прекърши устрема на Мартерер, който показа много качествен тенис в третия сет и не беше далеч от спечелването му. Германецът проби рано и поведе с 3:1. Надал бързо изравни при 3:3. След това испанецът два пъти трябваше да сервира за оставане в сета - при 4:5 и 5:6, но се справи.

Двамата стигнаха до тайбрек, в който Мартерер реализира първия минипробив, за да поведе с 2:1. По-голямата класа на Надал обаче си пролича в решаващите моменти. Той спечели пет от следващите седем и вдигна победоносно ръце.

Носителят на 16 титли от Големия шлем записа победа №900 в професионалната си кариера. С повече от него са единствено Гилермо Вилас (929), Иван Лендъл (1068), Роджър Федерер (1149) и Джими Конърс (1256).

Надал се изкачи и на третото място по брой победи в Големия шлем. Той вече има 234, като изпревари с една Джими Конърс. Федерер е рекордьор с 332, а Новак Джокович има 244.

Испанецът обаче поддържа най-високия процент победи - 87.3% срещу 86.4% за Федерер и 85.9% за Джокович.

Надал се намира в серия от 13 последователни победи в "Ролан Гарос" и 39 поредни спечелени сета на червените кортове в Париж. Последният, който победи и взе сет на Надал в любимия му турнир, беше Новак Джокович в четвъртфиналите през 2015 г.

Надал завърши мача с Мартерер с 39 печеливши удара и 29 непредизвикани грешки. Мартерер пласира 25 уинъра при 35 непредизвикани пропуска. Испанецът реализира пет пробива от десет възможности, а германецът - две от своите пет.

В спор за място в четвъртфиналите лидерът в световната ранглиста ще срещне поставения под №11 Диего Шварцман. Сърцатият аржентинец направи изключителен обрат срещу финалиста от Australian Open Кевин Андерсън.

Високият само 170 см тенисист от Буенос Айрес загуби тежко първите два сета срещу 203-сантиметровия южноафриканец, но показа страхотен характер и спечели с 1:6, 2:6, 7:5, 7:6 (0), 6:2 след близо четири часа игра.

Дневник