Австриецът Доминик Тийм е първият полуфиналист в тазгодишния "Ролан Гарос". 24-годишният тенисист постигна безапелационна победа с 6:4, 6:2, 6:1 срещу поставения под №2 Александър Зверев и за трета поредна година ще бъде част от финалната четворка в Париж.

В опит да се класира за първия си финал в турнирите от Големия шлем Тийм ще се изправи срещу победителя от мача между Новак Джокович и Марко Чекинато. Преди година австриецът беше спрян от десеткратния шампион Рафаел Надал, а през 2016 г. на пътя му към мача за титлата застана Джокович.

Тийм изигра отличен двубой със Зверев и стигна до победата след 1.50 ч. Световният №8 се възползва максимално от умората, която съперникът му натрупа след трите петсетови битки в предишните три кръга.

21-годишният германец прекара почти 12 часа на корта в предходните си четири срещи в Париж. Австриецът имаше нужда от два часа и половина по-малко, за да стигне до четвъртфиналите.

В хода на мача Зверев започна да изпитва болки в лявото бедро, което трябваше да бъде превързано. В крайна сметка физическото му състояние не му позволи да се противопостави по никакъв начин на съперника.

Тийм беше изключително стабилен от основната линия и допусна само 20 непредизвикани грешки срещу 42 на Зверев. Австриецът направи и повече печеливши удари - 25 срещи 19.

Зверев сервираше далеч от обичайното си ниво и направи два пъти повече двойни грешки, отколкото асове - 4 срещу 2. Световният №3 опитваше да съкрати точките с по-чести тръгвания към мрежата, но беше надигран при 10 от 30-те си излизания.

Тийм загуби само 17 от разиграните 67 точки в своите подавания. Той даде на съперника едва две точки за пробив, като спаси и двете. В същото време австриецът стигна до цели 12 възможности и реализира половина от тях - една в първия, две във втория и три в третия сет.

Тийм записа пета победа в седмия си мач със Зверев. Австриецът взе и реванш за поражението от германеца във финала на мастърса в Мадрид в средата на май.

Дневник