Шампионът на "Ролан Гарос" за 2016 г. Новак Джокович напусна турнира след изненадваща загуба от 72-ия в света Марко Чекинато 3:6, 6:7 (4), 6:1, 6:7 (11) 3.30 часа. Зрителите на корт "Сузане Ленглен" видяха невероятен сблъсък на много високо ниво, изпълнен с прекрасни отигравания и на двамата.

Носителят на 12 трофея от Големия шлем се бореше не само с вдъхновения италианец, но и схващане във врата и областта на рамото. За втора поредна година Джокович отпада на четвъртфинал, след като преди 12 месеца отстъпи на Доминик Тийм.

Чекинато пък взима скалпа на втори топ тенисист поред, след като в предния кръг отстрани Давид Гофен. Преди тазгодишното издание на "Ролан Гарос" италианецът дори нямаше победа в турнири от Големия шлем.

Той ще играе на полуфинал срещу Доминик Тийм. Чекинато е и първият италианец, който стига полуфинал от 40 години.

"Може би сънувам, трябва да ме ощипете, за да осъзная, че това е истина и съм на полуфиналите в "Ролан Гарос". Невероятно е, защото Джокович е един от най-добрите в историята, той никога не се предава, бореше се и днес", каза Чекинато.

Италианецът, който преди години беше изхвърлен от тениса за 18 месеца заради манипулиране на мачове, игра най-добрия си тенис във втори пореден мач. Чекинато реализира 54 уинъра срещу 38 за Джокович. И двамата завършиха с по 41 непредизвикани грешки и бяха почти равни при спечелените точки – 140 за италианеца и 144 за сърбина.

"Започнах мача с много увереност, това е ключово срещу такива топ тенисисти. След втория сет вече знаех, че мога да победа, но малко изгубих от енергията си. Направих много саможертви, но ето че сега всичко се отплаща", добави италианецът.

Проблемите на Джокович не му позволиха да бъде на ниво в първия сет, който продължи само 35 минути. Чекинато реализира ключов пробив в четвъртата част, която му позволи да поведе с 3:1. След това италианецът нямаше никакви проблеми да вземе сета с 6:3.

Джокович продължи зле и във втората част, в която беше изоставащ още след първия гейм, след като беше пробит. Сърбинът обаче прояви характер, изравни при 2:2, а след това резултатът вървеше гейм за гейм.

Бившият №1 в света дори имаше възможност да вземе сета в 12-ия гейм, когато имаше три сетбола, но Чекинато се справи и вкара нещата в тайбрек. В него Джокович загуби три точки на свой сервис, срещу само две за италианеца и трябваше да се примири, че изостава с 0:2.

Вторият сет, който продължи 67 минути обаче позволи на сърбина да влезе в ритъм и беше неудържим в третата част. За едва 30 минути той спечели с 6:1, въпреки че Чекинато продължаваше да вкарва първия си сервис. Италианецът беше над 70%, но спечели само осем от 22-те точки на първото си подаване и едва две от осемте на второ.

Колебанията на Чекинато позволи на Джокович да реализира четири пробива и убедително да затвори третия сет. Това го окрили за четвъртия сет, в който бившият №1 се завърна на познатото си ниво.

Джокович поведе с 3:0, а при 4:1 в своя полза имаше и три точки за пробив, но не се справи. Ключовият гейм се оказа деветият, в който Чекинато получи едва първия си шанс за пробив в сета, но го реализира, за да намали на 4:5. Последва трети пореден гейм за италианеца, за да изравни при 5:5, преди двамата да си разменят по един сервис гейм, който вкара сета в тайбрек.

Тайбрекът се превърна в истински трилър, в който на няколко пъти Джокович беше на косъм да го измъкне. Той имаше три сетбола, но два пъти сгреши елементарни топки. Първо беше разконцентриран от крясъци от публиката и прати един форхенд на трибуните.

След това сгреши елементарно воле в мрежата. Чекинато пък играеше над възможностите си, връщаше всяка една топка и буквално не даде лесна точка на Джокович. 25-годишният италианец не се умори до самия край на мача, което му донесе успех.

След 24 точки, в крайна сметка Чекинато стигна до мечтания успех с 13:11 в тайбрека.

Дневник