Гарбине Мугуруса сложи болезнен край на завръщането на Мария Шарапова в "Ролан Гарос". Испанката имаше нужда само от 70 минути, за да постигна убедителна победа над рускинята с 6:2, 6:1 и да се класира за полуфиналите в Париж.

Двубоят започна обещаващо, като изиграването на първите три гейма отне повече от 20 минути. Мугуруса успя да спечели и трите, като реализира два пробива. След това шампионката в Париж от 2016 г. довърши по категоричен начин започнатото.

В първия сет Шарапова не получи нито една възможност за пробив. Във втората част носителката на пет титли от Големия шлем стигна до една и я реализира, за да изравни за 1:1. След това обаче двукратната шампионка в Париж от 2012 и 2014 г. загуби пет поредни гейма, а с това и мача.

Двете успяха да пласират по десет печеливши удара, но разликата в грешките беше много голяма. 27 от 57-те точки на Мугуруса в този мач дойдоха от непредизвикани пропуски на Шарапова. В същото време испанката допусна само 15.

Особено големи бяха проблемите на Шарапова при втори сервис. Тя допусна цели шест двойни грешки в осемте си подавания и спечели едва пет от 26-те точки, които бяха разиграни при вторите й сервиси.

Мугуруса постигна първа победа в четвъртия си мач срещу Шарапова, за която това беше първо участие в Париж от 2015 г. Тя пропусна последните две издания на турнира, след като в началото на 2016 г. беше наказана за употреба на забранени вещества, а преди година беше много назад в ранглистата и не получи "уайлд кард" за участие.

В спор за място във финала Мугуруса ще срещне победителката от двубоя между световната №1 Симона Халеп и двукратната шампионка в Големия шлем Анжелик Кербер.

За Мугуруса това ще е четвърто участие в полуфиналите на турнир от Шлем. Тя е спечелила всеки един от досегашните си три. 24-годишната испанка преследва третата си голяма титла след "Ролан Гарос" през 2016 г. и "Уимбълдън" през 2017 г.

Дневник