Диего Шварцман сложи край на впечатляващата серия на световния №1 Рафаел Надал без загубен сет в "Ролан Гарос". Дъждът над Париж обаче прекрати зрелищната четвъртфинална битка между аржентинеца и испанеца при резултат 6:4, 3:5. Двубоят ще бъде доигран в четвъртък от 12.00 ч.

Надал се намираше в серия от 39 поредни спечелени сета на червените кортове във френската столица. Последният, който победи десеткрания шампион и му взе сет в любимия му турнир, беше Новак Джокович в четвъртфиналите през 2015 г.

Шварцман обаче играеше на изключително ниво и изненадващи беше доминиращият тенисист на корта. Той спечели първата част с 6:4, а във втория сет поведе с пробив и 3:2. В този момент дъждът се засили и срещата беше прекъсната.

След около час двамата се завърнаха на корта. Надал спечели три поредни гейма, като реализира два пробива и стигна до ситуация да сервира за изравняването на сетовете. Дъждът обаче отново заваля и в крайна сметка организаторите решиха да отложат всички мачове за четвъртък.

Другият четвъртфинал в горната половина, който противопостави Марин Чилич и Хуан Мартин дел Потро, беше прекратен при пълно равенство - 6:6 гейма и 5:5 в тайбрека на първия сет.

Шварцман започна по-добре мача и беше по-добрият тенисист на корта в първия сет. Аржентинецът реализира пробив за 2:1, но веднага след това на свой ред загуби подаването си. Ситуацията се повтори малко по-късно в сета. Дванадесетият в световната ранглиста проби за 4:3, но световният №1 отново го върна веднага.

Проблемите на Надал при сервис обаче продължиха с пълна сила. Шварцман реализира трети пробив, за да поведе с 5:4. Сервирайки за спечелването на първата част, той поведе с 40:15. Надал спаси двата поредни сетбола и стигна до шанс за връщане на пробива. Аржентинецът обаче показа железни нерви и страхотна игра от основната линия, за да се спаси и да стигне до трети шанс за приключи сета.

В този момент се стигна до непредвидено прекъсване заради проблеми на зрител на трибуните. Шварцман запази спокойствие и след подновяването на играта пласира брутален форхенд, с който сложи точка на първата част. По този начин беше сложен край на забележителната серия на Надал без загубен сет на "Ролан Гарос".

Десеткратният шампион се представи далеч от нивото си в тази първа част. Той вкара нетипично малко първи сервиси - 55%, и спечели по-малко точки в подаванията си - 17 срещу 21. Освен това в ударите на испанеца липсваше дълбочина. Шварцман беше много по-агресивен и контролираше темпото на двубоя.

Аржентинецът пласира цели 20 печеливши удара срещу едва четири за Надал. В същото време въпреки че непрекъснато търсеше инициативата в разиграванията, Шварцман направи само шест непредизвикани грешки по-малко - 20 срещу 14.

В паузата между сетовете двете китки на Надал бяха превързани, а Шварцман се прибра за кратко до съблекалнята. В началото на втората част испанецът потърси промяна и започна да играе доста по-агресивно. Аржентинецът обаче продължи да бъде на страхотно ниво.

Аржентинецът проби в третия гейм, след като изоставаше с 15:40. В ответния гейм Надал върна пробива, въпреки че изоставаше с 0:40. Веднага след това обаче испанецът отново изгуби подаването си. В този момент играта беше прекъсната, тъй като дъждът се засили.

След като двамата се завърнаха на корта, Шварцман стигна до точка за 4:2. Надал обаче обърна гейма и върна пробива. Последваха два още два гейма в полза на испанеца, който започна да контролира ситуацията на корта. Дъждът обаче отново се усили и спря устрема на световния №1.

Дневник