Голдън стейт уориърс" се доближи на една победа от титлата в Националната баскетболна асоциация (НБА), след като спечели и третия двубой във финалната серия с "Кливланд кавалиърс". Шампионите наваксаха пасив от 13 точки и се наложиха със 110:102 като гости.

Леброн Джеймс записа трипъл-дабъл, но "Кливланд" загуби втори завързан двубой в тазгодишните финали след драмата в откриващия мач, когато лидерът на "кавалерите" отбеляза 51 точки.

За втора поредна година Джеймс и компания се озоваха в ситуация, от която нито един отбор не е излизал. В цялата история на НБА никога не е имало обрат от 0:3 в плейофна серия при общо 131 случая, в които единият отбор е печелил първите три срещи.

"Кливланд" показа добра игра в защита в голяма част от мача и успя да ограничи Стеф Къри и Клей Томпсън до общо 21 точки от 27 стрелби. Домакините обаче нямаха никакъв отговор срещу блестящата игра в нападение на Кевин Дюрант.

Дюрант отбеляза 43 точки и поведе своя отбор към десета победа в последните му 11 двубоя с "Кливланд". Той подобри личния си рекорд за най-много точки в плейофен мач, след като вкара шест тройки от девет опита и общо 15 от 23-те си стрелби от игра. 29-годишното крило добави 13 борби и седем асистенции към точковия си актив.

"Кливланд" влезе амбицирано в мача, докато началото на "Голдън стейт" беше колебливо и изпълнено с пропуски и грешки. За четири минути и половина "кавалерите" отвориха разлика от 12 точки - 16:4. "Воините" обаче влязоха в ритъм и приключи първата четвърт с минимално изоставане - 28:29.

Във втората четвърт домакините отново успяха да натрупат солидна преднина. Те стигнаха до най-големия си аванс в мача при 50:37, но "Голдън стейт" пак завърши частта с по-добра игра и се оттегли на почивката с пасив от шест точки - 52:58.

През второто полувреме играта беше много равностойна, резултатът се движеше кош за кош, а до последните секунди разликата нито веднъж не надхвърли пет точки. Стигна се до пет равенства и цели 11 обрата в резултата.

Ключовият момент дойде 50 секунди преди края, когато Дюрант отбеляза изключителна тройка от десет метра за 106:100. Леброн Джеймс отговори със забивка в коша на "Голдън стейт", но Грийн веднага я върна, а пропуск на Джей Ар Смит от тройката в ответната атака сложи точка на спора.


"Това, което (Дюрант) направи тази вечер, беше невероятно. Вкара някои стрелби, които нито един друг играч в света не е способен да отбележи. Беше изключителен", каза старши треньорът на "Голдън стейт" Стив Кър след двубоя.

Къри беше вторият най-резултатен играч в състава на шампионите с 11 точки. Той пропусна девет от десетте си стрелби от тройката и вкара едва три коша от 16 опита. Томпсън, Дреймънд Грийн, Джавел Макгий и Джордан Бел отбелязаха по десет точки.

За "Кливланд" Джеймс се отличи с 33 точки, 11 асистенции, десет борби, два чадъра и две откраднати топки. Кевин Лав добави 20 точки, а Родни Худ направи силно включване от пейката с 16 точки.

Четвъртият мач от серията отново е в Кливланд - на 9 юни от 4.00 часа българско време.

Дневник