Мащабен скандал с взимане на подкупи и уреждане на мачове разтърси африканския футбол броени дни преди началото на световното първенство. Филм, излъчен по Би Би Си, разкрива как над сто съдии и официални лица взимат подкупи преди мачове.

Работата по разследването е продължила повече от две години и в основата ѝ са ганайският журналист под прикритие Анас Аремея Анас и негови сътрудници.

Филмът започва с кадри от скрита камера на мъж, който прибира пари в найлонов плик, като се посочва, че той е един от най-влиятелните хора в африканския футбол. Впоследствие се посочва, че това е президентът на Ганайската футболна федерация Куеси Нянтачи. Твърди се, че той получил 65 000 долара от репортери под прикритие, като смятал, че е на среща за обсъждане на подготвяна сделка за спонсорски договор.

Нянтачи е част от съвета на ФИФА и все още е на поста си в ганайския футбол. От ФИФА са заявили пред Би Би Си, че разследват случая.

Вижда се и съдия, който получава 600 долара подкуп. Реферът Ранге Марва от Кения е трябвало да бъде ангажиран на световното в Русия като страничен съдия. Той обаче се е оттеглил и няма да бъде част от екипа за световното.

"Когато тази история излезе, ще има големи проблеми", казва Анас във видеото.

Твърди се, че съдии са получавали подкупи преди мачове от вътрешни и международни турнири. Адвокатът Чарлз Бентум се изказва критично за методите на Анас. Журналистът отговаря, че хората, на които е предлагал подкупите, не са били принуждавани да ги приемат.

Даден е пример с раздаване на подкупи преди мач между Гана и Мали. Ебрима Джало от Гамбия, който е сред заснетите официални лица, получава 500 долара. Той казва, че това се случва навсякъде, но по-късно пред Би Би Си отрича да е извършил нещо нередно.

Дневник