лед деветгодишно отсъствие Хуан Мартин дел Потро отново ще бъде част от полуфиналите на "Ролан Гарос". 29-годишният аржентинец продължи победната си серия срещу Марин Чилич на червени кортове след успех със 7:6 (5), 5:7, 6:3, 7:5.

Двамата изиграха изключително равностоен мач, който продължи почти четири часа. Дел Потро показа по-здрави нерви и по-стабилна игра в ключовите моменти и за втори път след 2009 г. се класира за финалната четворка в Париж.

Чилич беше по-агресивният тенисист на корта, търсеше по-бързата развръзка на точките и пласира 53 печеливши удара срещу 31 за съперника. Финалистът от Australian Open обаче направи и значително повече непредизвикани грешки - 71 срещу едва 36 за Дел Потро.

Двубоят започна вчера, но беше прекъснат заради дъжд при пълно равенство - 6:6 гейма и 5:5 в тайбрека. След подновяването на играта Дел Потро спечели две поредни точки, за да измъкне първия сет.

Чилич изравни резултата с късен пробив във втората част. Хърватинът пренесе инерцията в третия сет, проби рано и поведе с 3:1. Дел Потро обаче спечели пет поредни гейма и измъкна сета, което се оказа повратен момент в двубоя.

Четвъртата част вървеше гейм за гейм, като нито един от двамата не получи шанс за пробив в първите десет гейма. Чилич се пропука пръв, след като изостана с 0:40 в 11-ия гейм. Дел Потро се възползва от втория си шанс и проби, след което сложи край на мача при свой сервис.

В опит да стигне до първия си финал в "Ролан Гарос" и втори в Големия шлем след титлата на US Open Дел Потро ще се изправи срещу световния №1 Рафаел Надал. Десеткратният шампион в Париж също трябваше да мине през тежка битка, за да отстрани сърцатия аржентинеца Диего Шварцман.

С успеха днес Дел Потро си осигури изравняване на най-доброто си класиране в световната ранглиста. Той ще напредне най-малко с две места до четвъртата позиция, като ще изпревари Чилич и Григор Димитров. Българският тенисист ще падне до №6 в света.

Ако стигне до титлата в Париж, Дел Потро ще се изкачи до рекордното в кариерата си трето място.

Дневник