Рафаел Надал показа най-добрия си тенис на червени кортове и спечели доиграването на мача с Диего Шварцман, за да се класира за единадесети път за полуфиналите на "Ролан Гарос".

Носителят на 16 титли от Големия шлем загуби първи сет в Париж от 2015 г., но направи обрат и спечели с 3:6, 6:3, 6:2, 6:1 след 3 часа и 42 минути игра. Той записа шеста победа от шест мача с Шварцман и 14-и пореден успех във френската столица.

В спор за място на финала десеткратният шампион ще се изправи срещу Хуан Мартин дел Потро или Марин Чилич. Другият полуфинал противопоставя Доминик Тийм и сензацията на турнира Марко Чекинато.

Зрелищната битка между Надал и Шварцман започна вчера и се разви по неочакван начин. 25-годишният аржентинец играеше на изключително ниво и изненадващo беше доминиращият тенисист на корта. Той спечели първия сет с 6:4, а във втория поведе с пробив и 3:2.

В този момент дъждът се засили и срещата беше прекъсната. След около час игра двамата се завърнаха на корта. Шварцман стигна до точка за 4:2, но я пропусна. Това доведе до обрат в ситуацията на корта и Надал спечели три поредни гейма, като реализира два пробива. Сервирайки за изравняване на сетовете, испанецът поведе с 30:15. Тогава дъждът заваля много силно и двамата отново се прибраха в съблекалните. След като нямаше изгледи времето да се подобри, организаторите решиха да отложат мача за следващия ден.

При подновяването на играта днес Шварцман започна колебливо, а Надал показа коренно различно лице от вчерашното. Той спечели 12 от първите 13 точки след подновяването на играта, за да приключи втория сет и да започне с пробив и 2:0, 30:0 в третата част.

Серията на испанеца беше спряна със страхотен прехвърлящ удар на Шварцман. Тази точка отново запали искрата в играта на аржентинеца и той спечели още три хубави разигравания, с които обърна гейма.

Двубоят стана изключително качествен, двамата рядко допускаха непредизвикани грешки, а разиграванията се печелеха с много здрава битка. Шварцман беше агресивен и пласираше солидни удари от основната линия. Надал обаче започна да показва най-добрия си тенис на червени кортове.

Лидерът в световната ранглиста спечели следващите си две подавания на нула, а между тях реализира втори пробив. При 5:2 той сервираше за спечелването на първата част и тогава се стигна до един от най-продължителните и инфарктни геймове.

Цели четири пъти Шварцман имаше възможност да пробие и да се задържи още малко в сета. Надал обаче играеше на много високо ниво, спаси всичките точки за пробив и измъкна подаването си, а с това и третия сет.

Четвъртата част се разви по сходен начин. Шварцман откри сета със солиден сервис гейм, но Надал отговори със серия от пет поредни гейма. В тези минути аржентинецът продължи да играе силно, но десеткратният шампион в Париж намираше начин да печели повечето точки.

При 5:2 Надал сервираше за приключването на мача. Спечелването на гейма обаче се оказа доста трудна задача, въпреки че испанецът поведе с 40:15. Шварцман спаси двата мачбола, след което два пъти имаше шанс за пробив.

Последва трети мачбол и трета брейк точка, но и двамата не се възползваха. В крайна сметка носителят на 16 титли от Големия шлем си изработи четвърта възможност за спечелването на мача и този път се възползва.

Надал e третият тенисист в историята, който се класира за 11-и полуфинал в един турнир от Големия шлем. Другите двама са Роджър Федерер (12 на "Уимбълдън" и 14 на Australian Open) и Джими Конърс (14 на US Open и 11 на "Уимбълдън").

Надал никога досега не е губил на полуфинал в Париж - 10 победи от 10 мача. Всеки път, когато е достигал до финалната четворка в любимия си турнир, испанецът неизменно печели титлата

За Шварцман това беше втори четвъртфинал в турнирите от Големия шлем след миналогодишния US Open, когато беше спрян от друг испанец - Пабло Кареньо Буста.

Дневник