Бившият защитник Ерик Абидал е новият спортен директор на "Барселона", обявиха от клуба. Французинът, който прекрати състезателната си кариера през 2014 г., ще замени Робер Фернандес, чийто договор няма да бъде подновен.

Абидал прекара шест сезона на "Камп ноу", като изигра 193 мача и вкара два гола за тима. Защитникът спечели общо 15 трофея с каталунците, сред които четири титли и два пъти Шампионската лига.

През март 2011 г. французинът беше диагностициран с рак на черния дроб. Той претърпя спешна операция и 75 дни по-късно игра 90 минути във финала на Шампионската лига срещу "Манчестър юнайтед". Като жест към Абидал Карлес Пуйол предаде капитанската лента на французина, за да може той да вдигне трофея от турнира.

Абидал претърпя чернодробна трансплантация през 2013 г., а година по-късно напусна "Барселона" в посока "Монако". Той изигра един сезон при "монегаските", след което прекара шест месеца в "Олимпиакос"преди да се откаже окончателно от футбола в края на 2014 г.

"Бившият футболист на "Барселона" се завръща в клуба. Ерик е един от най-успешните ни футболисти и от 18 юли ще изпълнява функциите на спортен директор", съобщиха от клуба.

След края на кариерата си Абидал участваше в различни промоционални събития на европейската футболна централа (УЕФА). Той дори беше посланик на финала в Лига Европа през този сезон, който се игра в Лион.

Dnevnik.bg