Световната №1 Симона Халеп и шампионката от US Open Слоун Стивънс ще играят във финала на женския "Ролан Гарос". Румънката и американката спечелиха бързи двусетови победи в полуфиналите и в събота ще определят новата шампионка в най-престижни турнир на червени кортове.

Халеп се наложи убедително срещу шампионката от 2016 г. Гарбине Мугуруса - 6:1, 6:4. 26-годишната румънка достигна до финала в Париж за втора поредна година и общо за трети път.

Лидерката в световната ранглиста преследва първата си титла от Големия шлем. Миналата година в Париж тя загуби след обрат в три сета срещу Йелена Остапенко, а през 2014 г. на пътя й към трофея застана Мария Шарапова след още една драматична и оспорвана трисетова битка. Халеп има още един загубен финал в турнирите от Големия шлем - в тазгодишния Australian Open от Каролин Вознячки.

Освен за участие във финала двубоят между Халеп и Мугуруса беше и за първото място в световната ранглиста. Оспорвана среща обаче не се получи, тъй като румънката беше изключително солидна от основната линия, ретурите й отново бяха на много високо ниво и тя напълно неутрализира мощните удари на испанката.

Халеп започна мача много агресивно и набързо поведе с 5:0 след три пробива. Лидерката в световната ранглиста сервираше за сет на нула, но загуби подаването си. Тя все пак не отложи дълго развръзката на първата част, след като реализира четвърти пробив.

Мугуруса заигра по-добре във втория сет. Тя направи пробив в третия гейм, след което спаси две възможности за рибрейк, преди да затвърди предимството си - 3:1. Халеп обаче много бързо наложи своя ритъм на игра и спечели пет от следващите шест гейма, за да сложи точка на спора след 90 минути игра.

Халеп записа втора победа в шестия си мач срещу Мугуруса. Предишният успех на румънката срещу испанката отново беше на червени кортове - на осминафиналите в Щутгарт през 2015 г.

Стивънс беше още по-убедителна срещу Кийс, въпреки че във втория полуфинал се изиграха три гейма повече. Двете американки се изправиха една срещу друга в повторения на финала от US Open, когато Стивънс отново спечели категорично - 6:0, 6:3.

Шампионката от US Open игра безупречни от дъното на корта и допусна само 11 непредизвикани грешки. Кийс опита да бъде максимално агресивна и да доминира в разиграванията. Това обаче доведе до огромен брой непредизвикани грешки - 41, които представляваха 60% от всички точки на Стивънс в мача.

Един ранен пробив беше достатъчен за спечелването на първия сет. Във втората част Стивънс реализира два пробива и сервираше за място във финала при 5:2. В този момент тя за пръв път от началото на мача загуби подаването си. Кийс намали до 4:5, но при втория си шанс да сервира за мача Стивънс беше безапелационна.

25-годишната американка записа 13-а поредна победа в турнирите от Големия шлем. Тя пропусна Australian Open след триумфа на US Open, когато игра първия си финал в Шлема. Стивънс има две победи и пет загуби срещу Халеп, като досегашните им две срещи на клей са спечелени от румънката.

Dnevnik.bg