Седмица преди откриването на световното първенство Англия спечели последната си проверка преди турнира. Тимът надделя с 2:0 над друг участник в Русия – Коста Рика, а головете вкараха Маркъс Рашфорд и Дани Уелбек.

За пореден път тимът на Гарет Саутгейт показа две лица, след като на моменти играеше много силно, а след тов ав определени периоди се случваше точно обратното. Селекционерът на "Трите лъва" започна с променен състав, давайки шанс на Трент Александър-Арнолд, Рубен Лофтъс-Чийк, Хари Магуайър и Фабиан Делф да играят. Те се отплатиха и бяха едни от най-активните за Англия.

"Доволен съм от старанието на отбора, от желанието, с което играха много от момчетата. Това не е първи или втори отбор, всеки един, който отива на световното има своето място и е повикан, защото може да помага", каза Саутгейт пред ITV след мача.

Според него седмица преди световното Англия е на прав път и "трябва да направи съвсем леки корекции".

Англичаните поведоха след 13 минути игра с прекрасен гол на Рашфорд. Нападателят на "Манчестър юнайтед" стреля от около 25 метра без подготовка, а параболата, която топката описа не остави никакви шансове на Кейлор Навас, прехвърляйки го за 1:0.

До края на първата част Англия беше по-активният отбор, но срещна много подреден състав на Коста Рика. Тимът не остави никакви празни пространства и макар да нямаше положения пред себе си, ограничи щетите.

След почивката Коста Рика погледна малко по-смело в атака и това изненада английския отбор. Играта беше изравнена, притежанието на топката почти еднакво и за двата тима, а това доведе и до не толкова чисти положения за англичаните.

След 60-ата минута Саутгейт направи и много промени, пускайки Дани Уелбек, Деле Али, Киърън Трипиър, третият вратар Ник Поуп, както и опитния Гари Кейхил.

Вторият гол падна в 76-ата минута, когато се разписа Уелбек. Той засече с плонж центриране на друга от резервите Деле Али.

Тимът е в група G на световното първенство с Тунис, Панама и Белгия. Първият мач на англичаните е на 18 юни с африканците. Коста Рика е в група Е, където стартира със Сърбия на 17 юни, а след това ще играе с Бразилия и Швейцария.

В друга контрола, играна преди световното европейските шампиони от Португалия победиха с 3:0 Алжир. Две попадения отбеляза Гонсало Гедеш в 17-ата и 55-ата минута, а веднъж се разписа и Бруно Фернандеш в края на първата част.

Звездата на Португалия Кристиано Роналдо игра 74 минути, след като се присъедини по-късно към лагера на тима след финала в Шампионската лига. Нападателят беше много активен и опита късмета си няколко пъти, но не успя да вкара гол.

След осем дни Португалия играе първия си мач с Испания, а след това среща Мароко и Иран в другите си два двубоя от груповата фаза.

dnevnik.bg